Članak

Federalni zastupnici usvojili zaključke: Nastaviti istragu o nehumanom postupanju sa štićenicima

Nakon što je iscrpljena rasprava, u pauzi je zasjedao Kolegij Predstavničkog doma, koji je usaglasio zaključke. 

SARAJEVO, (Patria) - Iz današnje rasprave nameću se dva ključna pitanja, ko je odgovoran i kako dalje, kazala je Sabina Ćudić, šefica Kluba Naše stranke. 

Najvažnije je da kao zakonodavno tijelo krenemo od zakona koji regulišu ovu oblast. Mnogi su problematizovali opravdanost sjednice danas, a ne nakon šokantnih slika. Mnogi su kazali da smo čekali da ova sjednica bude održana u civilizovanom toku. Ne slažem se tim, mi na današnjoj sjednici nismo dobili ništa što nismo imali. Nemamo prisutne iz dva ministarstva koja su zadužena za ovu problematiku - Ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo pravde”, istakla je Ćudić. 

Hamdija Abdić predložio je zaključak da se svi zastupnici potpišu i odreknu mjesečnog primanja u Predstavničkom domu, koje neće biti manje od hiljadu KM. 

Kako je pojasnio, prikupljena sredstva bit će dostavljena računovodstvu Predstavničkog doma FBiH, a potom bila dostavljena Zavodu Pazarić. 

Međutim, na ovaj prijedlog reagovali su roditelji štićenika, te kazali da pomenuti Abdićev prijedlog nije dostojanstvo koje traže za ovaj zavod. 

Albin Muslić zatražio je da se zaključci koji budu usvojeni ograniče rokovima i da se sredstva za socijalne ustanove osiguraju u budžetu FBiH.

Sabina Ćudić je u diskusiji kazala da rasprava na sjednici ide u pogrešnom pravcu, te da ih treba uskladiti s evropskim preporukama i standardima. 

Nakon što je iscrpljena rasprava, u pauzi je zasjedao Kolegij Predstavničkog doma, koji je usaglasio zaključke. 

Usvojeno je 18 zaključaka: 

- Da mjerodavna tijela nastave s istražnim radnjama o nehumanom i etički neprihvatljivom postupanju sa štićenicima, i o postojanju koruptivnih radnji i kaznenih djela počinjenih kroz različite oblike zloupotrebe službenog položaja tokom obavlajnja službene dužnosti. 

- Pozivamo Dom naroda da hitno usvoji Nacrt zakona kojim će se utvrditi kategorija „roditelji njegovatelji“, a i Vladu FBiH da nakon toga hitno usvoji prijedlog istog zakona.

- Predloženo je da Vlada FBIH po hitnom postupku uputi u proceduru Zakon o socijalnim pravima i socijalnim uslugama FBiH. 

- Zadužuje se Vlada Federacije BiH da kroz programe zapošljavanja osigura jačanje kadrovske strukture i zapošljavanje stručnog kadra u ustanovama socijalne zaštite čiji je osnivač Federacija BiH.

- Zadužuje se Federalno ministarstvo zdravstva da predloži rješenje kojim će korisnicima smještenim u ustanove biti osiguran jednak nivo zdravstvene zaštite na području gdje ustanova djeluje, bez obzira na ono područje gdje osiguranik pripada. 

- Zadužuje se Federalno ministarstvo zdravstva da, u koordinaciji sa Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike predloži modalitet redovnog revidiranja dijagnoza osoba sa intelektualnim i mentalnim poteškoćama.

- Predlažemo da vlada Federacije BiH hitno uputi u proceduru Zakon o socijalnoj djelatnosti. 

-  Zadužuje se Vlada Federacije BiH da izradi tekst zakona o zaštiti mentalnog zdravlja, kojim će se, između ostalog, urediti prevencija i rano otkrivanje smetnji u mentalnom zdravlju, prava i obaveze u zaštiti mentalnog zdravlja, medicinksa mjera kod lica sa smetnjama mentalnog zdravlja, povjerljivost podataka iz medicinske dokumentacije i evidencije lica sa smetnjama mentalnog zdravlja, socijalna inkluzija i život u zajednici, kao i druga pitanja od značaja za zaštitu zdravlja.

- Zadužuje  se Vlada Federacije BiH da poduzme mjere kojima će se osigurati da finansijska revizija ustanova socijalne zaštite bude u nadležnosti Ureda za reviziju institucija u Deferaciji BiH.

- Zadužuje se Vlada FBiH da pripremi zakon o pravovremenom otrkivanju problemima mentalnog zdravlja. 

- U roku od sedam dana nakon održavanja tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, održati sastanak predstavnika Vlade i nadležnih ministarstava sa predstavnicima Vijeća i udruženja roditelja. 

- Resorna ministarstva da preispitaju provedbu strategije deinstuticionalizaciju za ustanova za kategorije osoba s poteškoćama. 

- Da se uvaže primjedbe ombudsmena BiH. 

- Da Vlada FBiH odredi sredstva nevladinim neprofitnim organizacijama za provođenje programa. 

 -Da se Vlada izjasni o neratnim invalidninama i dodacima

Zadužuje se Vlada FBiH da osigura interventna sredstva za medicinska sredstva u zavodima. 


 

 

#BiH #ParlamentFBiH #PredstavničkiDomFBiH