Članak

Koridor 5c: Ambasador Sattler prisustvovat će početku radova na tunelu Zenica

Evropska unija će sufinansirati projekat izgradnje dvije poddionice na Koridoru 5c (Ponirak-Vraca/tunel Zenica i Tunel Zenica/Donja Gračanica) sa 31 milionom eura.

SARAJEVO, (Patria) - Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler prisustvovat će zvaničnom obilježavanju početka radova na izgradnji tunela Zenica u okviru izgradnje autoceste na Koridoru 5c, koji će biti održan u ponedjeljak, na gradilištu tunela na poddionici Ponirak-Vraca, saopćio je Ured za komunikacije EU u BiH 

Mediji su pozvani da proprate ovaj događaj u 12:00 sati, a na kome će se obratiti ambasador Sattler, predstavnici vlasti iz BiH, te Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).   

Evropska unija će sufinansirati projekat izgradnje dvije poddionice na Koridoru 5c (Ponirak-Vraca/tunel Zenica i Tunel Zenica/Donja Gračanica) sa 31 milionom eura bespovratnih sredstava, uz zajam EIB-a, EBRD-a kao i sredstava koje je obezbijedila Bosna i Hercegovina. 

Izgradnjom ovih poddionica će biti omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unaprjeđenje trgovinskih tokova između zemalja regiona što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine. 

Projekat predstavlja važan korak ka integraciji regije Zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja (Conectivity Agenda) koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan.

#BiH #JohannSattler #DelegacijaEU #Koridor5c