Članak

Grupa 'Pravda za Davida' nastala u borbi za istinu, od danas je politička stranka 'Pokret pravde'

Prvi predsjednik Pokreta pravde je Ozren Perduv, dugogodišnji član i jedan od najistaknutijih članova grupe "Pravda za Davida". 

SARAJEVO, (Patria) - Nastali su kao neformalna grupa koja se prvo na ulici a potom i na Facebooku borila za pravdu za Davida Dragičevića, čija smrt ni do danas nije razjašnjena.

Od danas su politička stranka pod nazivom Pokret pravde.

Skupština novoosnovane stranke održana je danas u Banja Luci, a prisutnima se videolinkom obratio Davor Dragičević, Davidov otac, te poručio da neće odustati od borbe za istinu.

Prvi predsjednik Pokreta pravde je Ozren Perduv, dugogodišnji član i jedan od najistaknutijih članova grupe "Pravda za Davida". 

Na Osnovačkoj skupštini predstavljeni su programski ciljevi. Predstavila ih je Aleksandra Ninić-Vranješ, koja je kazala: "Da su slobodni građani ove zemlje, polezeći od dosadašnjeg nestranačkog i aktivističkog djelovanja odlučili da se svim legitimnim sredstvima bore za bolje društvo u kojem će pravda biti glavna vodilja”. 

Dodala je da će se Pokret pravde zalagati za jednakost svih građana pred zakonom, pravo na slobodu mišljenja, pisanja, javnog okupljanja, slobodu medija, profesionalno pravosuđe i policiju...

David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je nekoliko dana kasnije, 24. marta na ušću rijeke Crkvene u rijeku Vrbas.

Dva dana nakon pronalaska tijela, porodica je pokrenula borbu za istinu o smrti njihovog sina. Vremenom im se pridruživao sve veći broj građana, pa je na kraju osnovana i grup "Pravda za Davida".

#BiH #DavidDragičević #PokretPravde #OzrenPerduv