Članak

Sanna Marin iz Finske najmlađa premijerka na svijetu

Ministrica transporta Finske Sanna Marin došla je na čelo Socijaldemokratske stranke, što je čini najmlađom premijerkom u historiji te zemlje.

(Patria) – Ministrica transporta Finske Sanna Marin preuzela je vođstvo Socijaldemokratske stranke, što je čini najmlađom premijerkom u historiji te zemlje.

Marin (34) čija stranka predstavlja najveću u petočlanoj vladajućoj koaliciji, bit će najmlađa premijerka u svijetu.

Ovo je već treći put da Finska koja broji 5,5 miliona stanovnika bira ženskog šefa vlade.

Marin je imenovana nakon što je Antti Rinne podnio ostavku jer je jedna od stranaka u koaliciji u njega izgubila povjerenje jer je loše upravljao poštanskim štrajkom.

Nova premijerka je kazala novinarima da 'predstoji mnogo rada kako bi ponovo izgradili povjerenje'.

- Nikada nisam mislila o mojoj dobi ili spolu – razmišljam o razlozima zbog kojih sam ušla u politiku i stvarima zbog kojih smo osvojili povjerenje glasača, objašanjava premijerka.

I ostale četiri stranke u finskoj vladi predvode žene: Lijevu alijansu vodi Li Anderson (32), Zelenu ligu vodi Maria Ohisalo (34), na čelu Stranke centra je Katri Kulmuni (32), a Švedsku narodnu stranku vodi Anna-Maja Henrkiksson (55).

Iako svijet ima i druge mlade lidere poput Jacinde Ardern (39) iz Novog Zelanda, Oleksiya Honcharuka (35) iz Ukrajine, dok se za Kim Jong-una tvrdi da ima tek 35 godina, finski najveći list Helsingin Sanomat proglasio je Sannu Marin najmlađom premijerkom na svijetu.

Njen munjevit politički uspon počinje kada je u 27. godini života imenovana za šeficu gradskog vijeća njenog rodnog grada Tampere.

Nova premijerka preuzima dužnost usred trodnevnog štrajka koji će u ponedjeljak zaustaviti proizvodnju u nekim od najvećih finskih kompanija. Konfederacija finskih industrija procjenjuje da će štrajk koštati kompanije oko 500 miliona eura gubitka.

Ukoliko finski zakonodavci podrže njeno imenovanje, Marin će predstavljati Finsku na samitu EU lidera 12. decembra u Briselu.

Finska će predsjedavati Evropskom unijom do kraja godine, igrajući tako ključnu ulogu u izradi novog budžeta za savez, piše britanski Guardian.

 

#Svijet