Članak

Kina uklanja kompjutersku opremu stranih proizvođača

Kineska vlada naložila je da se u roku od tri godine iz vladinih ureda i državnih institucija ukloni sva kompjuterska oprema stranih proizvođača.

(Patria) – Kineska vlada je naložila da se u roku od tri godine iz vladinih ureda i državnih institucija ukloni sva kompjuterska oprema kao i softver stranih proizvođača.

Takva vladina direktiva predstavljat će udarac američkim multinacionalnim kompanijama kao što su HP, Dell i Microsoft, a odraz je nastojanja SAD-a da ograniče upotrebu kineske tehnologije.

Time je trgovinski rat između dvije zemlje počeo dobivati i naznake tehnološkog hladnog rata, piše britanski Guardian.

Podsjetimo, nešto ranije ove godine administracija predsjednika Trumpa zabranila je američkim kompanijama poslovne odnose s kineskom telekom kompanijom Huawei, te su u maju Google, Intel i Qualcomm zamrznule saradnju s kineskim gigantom.

The Financial Times piše da će zbog ove direktive kineske vlade, hardver vrijednosti do 30 miliona dolara morati biti zamijenjen, što Kina planira započeti već u 2020. godini kada će se zamijeniti oko 30% opreme, da bi se zadatak u potpunosti izvršio već do 2022.

Zamjena opreme i softvera u naznačenom roku će u najmanju ruku predstavljati izazov obzirom da Kina koristi američke čipove i tvrdi disk.

Međutim, u maju ove godine, Hu Xijin, urednik državnog kineskog lista Global Times izjavio je da povlačenje američkih kompanija iz saradnje sa Huawei neće biti fatalno jer se ta kineska firma godinama pripremala za eventualni sukob te će utoliko razviti vlastitu industriju mikročipova koja će biti konkurent američkim proizvodima, piše Guardian.

 

 

#Svijet