Članak

Izvještaji o pravosuđu: Maknite podobne i spasili ste BiH, oni se sami neće ukloniti

U Izvještaju je konstatirano sve ono što prosječan čovjek u BiH zna – „potrebna su znatna poboljšanja u oblastima civilnog i krivičnog pravosuđa".

Amina Čorbo-Zećo


Reinhard Priebe predstavio je Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima Bosne i Hercegovine glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prave u BiH.

U Izvještaju je konstatirano sve ono što prosječan čovjek u BiH zna – „potrebna su znatna poboljšanja u oblastima civilnog i krivičnog pravosuđa. Potrebni su konkretni rezultati“.

„Postupci u oblasti građanskih parnica su previše naporni, složeni i formalno im treba previše vremena. Pravosuđe u BiH se ne bori protiv ozbiljnog kriminala i korupcije”, konstatira se u izvještaju, a odgovor javnosti je brzo uslijedio.

„Sve smo mi to znali, a šta ćemo sada“. Ipak i dalje ne znamo ko su ubice Dženana Memića, Davida Dragičevića, sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića...

Ne znam kako je moguće da je sve više optužnica protiv Bošnjaka i Hrvata, lažnih svjedoka kojima se manipulira direktno iz susjedne države. O tome je lično govorio i Aleksandar Vučić. Ni dalje nemamo objašnjenje za nagli skok u broju optužnica u decembru. Bitno je ispuniti kvotu!
I posljednji Izvještaj OSCE-a bio je poražavajući loš za pravosuđe BiH, ali nikakvog napretka nema od tada. Međunarodni faktor bi trebao da shvati da nama treba „čelična ruka“ da ukloni podobne i postavi sposobne. Sami se neće niti prepoznati niti otići.

Jer ne možemo očekivati velike stvari od ljudi koji prije dolaska u Tužilaštvo BiH nisu podigli niti jednu optužnicu – oni direktno rade po nalozima politike, jer bez nje teško da bi dospjeli u Tužilaštvo BiH (primjer Vladimira Simovića – optužnica za slučaj Čemerno po nalogu Narodne skupštine RS-a)

U Sud BiH se zapošljava dobro kompromitirani kadar – primjer – Dalida Burzić, neuspješna kao glavna tužiteljica, pa sada karijeru brusi kao sutkinja Suda BiH!
Tu se moraju napraviti rezovi, i dati direktne smjernice, jer iz Izvještaja se samo iščitavaju problemi ne i rješenja. 

Nalazi eksperata ukazuju na niz duboko zabrinjavajućih nedostataka u vladavini prava u Bosni i Hercegovini. Evropska unija poziva sve političke lidere u BiH, nadležne vlasti, pravosudne institucije i sve nosioce pravosudnih funkcija da se odmah počnu baviti nalazima Izvještaja i odgovarajućim ključnim prioritetima koji su identifikovani u Mišljenju Komisije. 

Ali, koliko je realno očekivati da isti ti političari koji su se borili da dobiju kontrolu nad pravosuđem, sami sebi presude. Moć koji su dobili kontrolom pravosuđa premašuje njihovu želju da ugode EU.

Na kraju krajeva još im je svježe pamćenje na Ivu Sanadera, pa ne treba očekivati čuda.

Koliko su ogrezli u svojoj moći najbolje kazuje i izjava Milana Tegeltije, predsjedavajući VSTV-a koji smatra da izvještaj i “nije toliko loš koliko je mogao biti”. Znači, znamo da smo loši, ali eto nismo toliko koliko smo i sami mislili. 

Izvještaj je jasan sadašnji saziv Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) mora se mijenjati. Znali smo to i bez izvještaja, ali ko, ko će ga promijeniti!?

Vrtimo se u krug godinama, a vrijeme neumoljivo brzo teče. Odlaze mladi koji bi mogli biti ozbiljan faktor promjena, a ostaju oni koji će opet birati iste. 
Polako uslijed potpune neefikasnosti sistema, politike procesuiranja, jer se pravosuđe danas bavi 'lakim' kriminalom, a ne ozbiljnim, svi počinjemo da ličimo na Milorada Dodika, trebaju li nam ovakve institucije? Je li ovo Dodik u slučaju pravosuđa pobijedio probosanske snage, patriote koji vole ovu zemlju? Zabrinjavajući nedostaci u vladavini prava, odsustvo odgovornosti, dovedeno je i pitanje ljudskog dostojanstva, kojeg u Bosni i Hercegovini odavno nema.
 
Vladavina prava je kamen temeljac svih demokratskih društava i kao takva dio pravne stečevine EU oko koje se ne može pregovarati. Bosna i Hercegovina tu nije iznimka. Za Bosnu i Hercegovinu, jačanje vladavine prava jeste višegeneracijski zadatak, a EU stoji na raspolaganju da pomogne, ako je tako pomozite nam, spasite nas kadrova koji hitno moraju u smetljište historije.
 

#BiH #VSTV #ReinhardPriebe #VladavinaPrava