Članak

HS: Najave HDZ-a pale su u vodu, 'Aluminij' će zadesiti sudbina 'Sokola'

Mostarski Aluminij izvjesno je pred slomom, upozoravaju iz Hrvatske stranke BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Mostarski Aluminij izvjesno je pred slomom, upozoravaju iz Hrvatske stranke BiH.

"Dužnost da to javnosti i uposlenicima Aluminija priopći odgovorni za njegov krah prepustili su Jelki Milićević, federalnoj ministarici financija, koja je to uz kao minimalnu, a zapravo lažnu nadu i učinila", saopštili su iz HS BiH, te dodaju:

"Naime, na novinarsko pitanje kakva je sudbina Aluminija i preostalih 360 radnika, od njih 900, Milićević je odgovorila kako se Vlada FBiH nada da će Aluminij pronaći strateškog partnera i da će se proizvodnja ponovo pokrenuti. U naredne dvije godine Aluminij će biti obuhvaćen financijskom konsolidacijom. A ukoliko se ne pronađe rješenje, da će 360 radnika biti adekvatno zbrinuti".

Kako iz HS-a BiH ističu, sve dosadašnje najave HDZ-ovih dužnosnika kako će za Aluminij i radnike pronaći adekvatno rješenje, te pokrenuti proizvodnju, pale su u vodu, te je sasvim jasno da će preostali radnici završiti na cesti.

"Sve ovo upućuje da će Aluminij zadesiti sudbina Sokola a sve kako bi se, po isprobanom receptu, obezvrijedila kompanija te omogućila još jedna u nizu sumnjivih privatizacija.

Finansijskom forenzikom i analizom vlasničke strukture vjerujemo da bi se došlo do aktera i nalogodavaca koji rade na uništavanju svega što vrijedi, bez obzir na sudbine radnika i njihovih obitelji", kažu iz HS-a BiH.

#BiH #HDZBiH #HSBiH #Aluminij