Članak

Protesti protiv premijera Babisa zbog potvrđenog sukoba interesa u revizijskom izvještaju

Desetine hiljada građana Praga protestuju protiv premijera Babisa zbog sukoba interesa potvrđenog revizijskim izvještajem Evropske komisije.

(Patria) – Desetine hiljada građana Češke okupili su se da protestuju protiv premijera Andreja Babisa u utorak nakon što su tužitelji ponovo otvorili slučaj korupcije u koju je navodno umiješan.

Zvanični Brisel proglasio je sukob interesa između premijerovih biznisa i političke uloge.

Na protestima koje je u Pragu organizirala grupa Milion trenutaka za demokratiju, građani su zahtijevali da se Babisovo poslovno carstvo Agrofert odvoji od subvencija Evropske unije i javnih ugovora, dok je Babis pozvan da podnese ostavku.

Babisov slučaj je ponovo otvoren zbog sumnji da je prije desetak godina prikrio vlasništvo jedne od svojih kompanija kako bi se kvalificirala za subvenciju u iznosu od 2 miliona eura.

Istovremeno, rezultat revizije Evropske komisije koji je procurio u češke medije, ukazao je na još jedan sukob interesa jer Babis i dalje ima kontrolu nad Agroferom, konglomeratom stotinjak firmi koje je izgradio tokom zadnje dvije decenije, a koji uživa benefit EU subvencija i javnih fondova.  

Babis (65) koji je na vlasti od 2017. godine, negira sve optužbe te naglašava da je ispunio sve pravne zahtjeve time što je uspostavio adekvatnu finansijsku strukturu.

Uprkos protestima, Babisov populistički pokret ANO je i dalje najpopularnija politička stranka sa oko 30% glasova od kojih većina dolazi od starije populacije i dijelova zemlje izvan glavnog grada.

Premijerove kompanije koje se bave preradom hrane, poljoprivredom i medijima, nalaze se među najvećim primaocima EU fondova, od poljoprivrednih subvencija do projekata inovacija i investicija u okoliš, piše Euronews.  

 

#Svijet