Članak

Novi Zeland: Nakon fatalne erupcije u vulkana u ponedjeljak, ponovo raste seizmološka aktivnost

Vulkan na novozelandskom Bijelom otoku počeo je pokazivati rastuću seizmološku aktivnost u srijedu ujutru što dovodi u pitanje spasilačke napore nakon fatalne erupcije u ponedjeljak.

(Patria) – Vulkan na novozelandskom Bijelom otoku u srijedu ujutru je ponovo počeo pokazivati rastuću seizmološku aktivnost što dovodi u pitanje spasilačke napore nakon fatalne erupcije u ponedjeljak.

Spasilačke ekipe još uvijek pokušavaju doći do tijela 8 osoba za koje se smatra da su izgubile život na otoku koji je u ponedjeljak pogodio vulkan Whakaari.

Do sada je potvrđena smrt 6 osoba, dok se 25 nalazi u bolnici u kritičnom stanju usljed teških opekotina koje su takve da onemogućuju identifikaciju, a žrtve nisu u stanju da komuniciraju.

Nove seizmološke aktivnosti zabilježene su u srijedu u 4:00 ujutru, a stručnjaci smatraju da su u naredna 24 sata moguće nove erupcije.

Iz vulkanskog grotla izlaze otrovni plinovi te je cijeli otok prekriven debelim slojem kiselog pepela.

Na otoku više nema znakova života, a vjeruje se da među 8 nestalih za kojima se traga nema preživjelih.

Bijeli otok je popularna turistička destinacija sa čestim dnevnim turama i letovima. U vrijeme erupcije vulkana u ponedjeljak, na krateru vulkana nalazilo se najmanje 47 posjetilaca.

 

#Svijet