Članak

Izrael: Neuspjeli pokušaj formiranja vlade, treći izbori već u martu

Izraelski parlament na čelu s mandatarom Bennyijem Gantzom nije uspio formirati vladu do zadanog roka u srijedu uvečer, te su sada treći izbori u toj zemlji sasvim izvjesni.

(Patria) – Izraelski parlament na čelu s mandatarom Bennyijem Gantzom nije uspio formirati vladu do zadanog roka u srijedu uvečer, te su sada treći izbori sasvim izvjesni.

Time će se samo produžiti jednogodišnja agonija zbog koje je vlast paralizirana, a povjerenje naroda značajno narušeno.

Izrael sada ulazi u tromjesečnu političku kampanju za koju se ne očekuje da će donijeti drugačije rezultate od prethodnih, samo više podjela u produženoj borbi za vlast.

Podsjetimo, aktuelni izraelski premijer Benjamin Netanyahu u novembru je optužen za podmićivanje, pronevjeru i kršenje povjerenja, samo nekoliko sedmica nakon njegovog (još jednog) neuspjelog pokušaja da formira vladu. Netanyahu negira sve optužbe i ne pomišlja da podnese ostavku, nadajući se da će mu premijerska funkcija osigurati imunitet.

Treći izbori će se najvjerovatnije održati 2. marta 2020. – datum s kojim su se složila dva najveća rivala u borbi za vlast, Netanyahuova stranka Likud i Gantzova alijansa Plavo i bijelo. Ove dvije stranke su na prošlim izborima osvojile gotovo jednaku podršku glasača (Plavo i bijelo je osvojila jedno mjesto u parlamentu više), ali se nisu uspjele dogovoriti o ulasku u jedinstvenu nacionalnu vladu, u što ih je pokušavao uvjeriti predsjednik Reuven Rivlin. Iako uživa podršku više stranaka sa kojima može koalirati, Netanyahua je na cjedilu ostavio nekadašnji saveznik, sekularni nacionalist Avigdor Liberman, optužujući ga da daje previše moći ultraortodoksnim strankama. Tako je Netanyahu ostao bez parlamentarne većine.

I na ranijim izborima u aprilu, Likud i Plavo i bijelo su osvojile jednak broj mjesta u parlamentu. Međutim, ostaje neizvjesno da li će Likud željeti Netanyahua na mjestu lidera obzirom da njegovi problemi sa zakonom sve više utiču na stav glasača.

'Držite djecu podalje od televizora', kazao je Yair Lapid, lider stranke Plavo i bijelo, sugerirajući da će kampanja biti 'festival mržnje, nasilja i odvratnosti'.

- Ono što je nekada bilo slavlje demokratije, postalo je sramota, tvrdi Lapid i dodaje da 'postoje samo tri razloga za nove izbore – podmićivanje, pronevjera i kršenje povjerenja', aludirajući na sadržaj optužnice protiv premijera Netanyahua.

 

 

#Svijet