Članak

Danas glasaju Britanci: Izlazak iz političkog zastoja 'po svaku cijenu'

Građani Velike Britanije u četvrtak ujutru uputili su se na glasačka mjesta u nadi da će prijevremeni izbori riješiti politički zastoj uzrokovan Brexitom.

(Patria) – Građani Velike Britanije u četvrtak ujutru su se uputili na glasačka mjesta u nadi da će prijevremeni izbori riješiti trogodišnju političku krizu u zemlji izazvanu Brexitom.

Treći po redu opći izbori u periodu kraćem od pet godina smatraju se 'historijskim' jer će odlučiti pravac Velike Britanije u trenutku kada su njeno društvo i vlada duboko podijeljeni u pogledu izlaska iz EU.

650 izbornih jedinica diljem Engleske, Velsa, Škotske i Sjeverne Irske otvoreno je već od 7:00 ujutru po lokalnom vremenu.

Birat će se 650 članova parlamenta, a to su pojedinci koji će osvojiti najviše glasova u pojedinačnim izbornim jedinicama.

Izbori u Velikoj Britaniji tradicionalno se održavaju svakih 4 do 5 godina. Ovo je prvi put od 1974. godine da se izbori održavaju u zimskom periodu, a prvi put od 1923. godine da se održavaju u decembru.

Vladajuća Konzervativna stranka očekuje značajniju većinsku podršku koja bi omogućila da se usvoji njihov prijedlog sporazuma o Brexitu.

Međutim, ukoliko Johnsonova stranka osvoji manje od 320 mjesta, to će otvoriti mogućnost formiranja koalicione vlade opozicije.

Zadnje izbore održane 2017. godine sazvala je Johnsonova prethodnica Theresa May u nastojanju da pribavi značajniju većinu koja bi mogla osigurati prevagu u pogledu Brexita.

Međutim, taj njen korak nije uspio te su Konzervativci osvojili 317 mjesta (13 manje nego na ranijim izborima), što ih je primoralo da uđu u koaliciju sa Demokratskom unionističkom strankom Sjeverne Irske.

Iako oboje torijevci, Theresa May i Boris Johnson pokušali su osigurati podršku parlamenta za različite verzije sporazuma o Brexitu, ali su oba pokušaja bila neuspjela.

Glasačka mjesta se zatvaraju u 23:00 po lokalnom vremenu, a prvi rezultati će biti objavljeni u ranim jutarnjim satima u petak.

#Svijet