Članak

Otkriven jedan od najvećih rimskih brodova u historiji, u njemu 6.000 amfora za ulje i vino

Brod dugačak 35 metara najveći je ikada pronađen u istočnom Mediteranu i jedan od četiri najveća ikada pronađena rimska broda.

SARAJEVO, (Patria) - Arheolozi su na dnu Sredozemnog mora pronašli olupinu jednog od najvećih rimskih brodova ikada otkrivenih. 

Ostaci velikog broda, za koji se vjeruje da je potopljen prije oko 2.000 godina, uključuju 6.000 glinenih amfora u kojima je transportovano ulje i vino.

Brod dugačak 35 metara najveći je ikada pronađen u istočnom Mediteranu i jedan od četiri najveća ikada pronađena rimska broda, prenosi RTS.

Tim sa grčkog univerziteta Patras otkrio je olupinu na kilometar i po od Fiskarda na Kefaloniji na dubini od 60 metara pomoću sonara, a otkriće je objavljeno u magazinu Journal of Archeological Science.

“Tovar amfora, koje su jasno vidljive na dnu, u veoma je dobrom stanju, a olupina bi mogla da bude izuzetan izvor informacija o mnogim stvarima, od prevoznih ruta i trgovine do brodogradilišne tehnike. Zbog toga se smatra otkrićem od velikog arheološkog značaja“, navodi se u izvještaju.
 

#Lifemagazin #Kefaonia #RismkiBrod