Članak

Mešković i Nožić predati Tužilaštvu KS

Inače, Mešković je predsjednik Saveza logoraša BiH, a Nožić je direktorica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995.

SARAJEVO, (Patria) - Jasmin Mešković i Suada Nožić koji su uhapšeni u akciji FUP-a Memori u ponedjeljak predati su u nadležnost Tužilaštva KS. 

"Ostali su nakon kriminalističke obrade u FUP-u pušteni i dalje imaju status osumnjičenih. Osumnjičeni Jasmin Mešković i Suada Nožić bit će zadržani 24 sata i nakon što ih u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica, odlučit će o eventualnom prijedlogu za pritvor", kazala je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS. 

Inače, Mešković je predsjednik Saveza logoraša BiH, a Nožić je direktorica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995.

Lice J.M. se sumnjiči da je u periodu od jula 2017. godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržvali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH,  znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje ciljeva istih.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi Naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

#CrnaHronika