Članak

Svjedok u slučaju Dreković: Nikada nismo dobili naredbu da gađamo, niti smo gađali civilne ciljeve!

Govorio je o haubicama 122 milimetra stacioniranim na području Bjelimića

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Na suđenju u slučaju Ramiza Drekovića svjedok Tužilaštva Edin Čajić je eksplicitno kazao da komandant Četvrtog korpusa Dreković nikada nije naredio artiljerijsku paljbu prema civilnim ciljevima, kao niti da plan operacija nije sačinjavao takva naređenja, niti su ona izvršena. Odbrana je prezentirala i takve dokumente u kojima je naznačeno da se ne smije vršiti paljba bez osmatranja.
Pred Sudom BiH danas je Čajić, inače pripadnik Armije RBiH koji je obavljao i funkciju referenta u organima artiljerije kazao odbrani da su znali da u Kalinoviku imaju raspoređene jedinice Vojske RS-a.

Govorio je o haubicama 122 milimetra stacioniranim na području Bjelimića, te je kazao da su na tom području bila i neka druga artiljerijska oružja. Čajić je kazao i da se Izvještaj o dejstvu artiljerije dostavljao komandantima puka i komandantu Isturenog komandnog mjesta (IKM). Odbrana Drekovića danas je ponovo tražila od Suda BiH da dozvoli uvid optuženom u arhivu, ali Sud je ostao pri svojoj ranijoj odluci.

„Nažalost, neki podzakonski propisi Ministarstva odbrane BiH su suprotni Konvencijama o ljudskim pravima i optuženi ne mogu da gledaju arhivu. Međutim Evropska konvencija član 6. to isitče kao primarno pravo, da može lično gledati sve spise i dokumente koji idu kako na njegovu štetu tako i korist. Mi smo to pitanje pokrenuli pred sudom, tražili smo izdavanje naredbi, Sud nas je odbio uz obrazloženje da postoje ta pravila. Mi smo i danas istakli taj problem i isticat ćemo ga do kraja procesa. On je suočen s nepravičnim postupkom“, kazao je branilac Kadrija Kolić.

Drekovićev drugi advokat iz tima odbrane Mirsad Crnovršanin je pojasnio da zasigurno postoji veliki broj materijalnih dokaza koji su relevantni za ovaj krivični postupak.

„Vidite već je pola postupka iza nas, a Dreković još uvijek nema pristup na adekvatnu odbranu i pristup ovim dokazima“, kazao je Crnovršanin.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. januar 2020. godine.

Ramiz Dreković se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Podsjećamo, Dreković je uhapšen 5. decembra u svom stanu u Alipašinoj ulici u Sarajevu, a nakon saslušanja je pušten da se brani sa slobode.
 

#BiH #TužilaštvoBiH #RamizDreković