Članak

Bez novih produžetaka: Brexit, trgovinski sporazum sa EU i prelazni period do kraja 2020.

Britanski premijer Boris Johnson planira revidirati vladin prijedlog Brexita čime će isključiti bilo kakvu mogućnost produžetka prelaznog perioda poslije 2020. godine.

(Patria) – Britanski premijer Boris Johnson navodno planira revidirati vladin prijedlog Brexita čime će isključiti bilo kakvu mogućnost produžetka prelaznog perioda poslije 2020. godine.  

Johnson planira povući ovaj rizičan potez uprkos upozorenjima Brisela da se trgovinski sporazum ne može postići u postojećem vremenskom roku, te da time na sto ponovo vraća opciju Brexita bez sporazuma.

Premijer Johnson je i ranije naveo mogućnost sporazuma o slobodnoj trgovini u 'stilu Kanade' koji podrazumijeva relativno malo priklanjanje pravilima Evropske unije.

Planirane promjene bit će uključene u prijedlog Sporazuma o povlačenju o kojem će parlament glasati krajem sedmice, kako bi se osigurao pravovremeni izlazak iz Velike Britanije do kraja januara 2020. u skladu sa revidiranim sporazumom.

Premijer je nagovijestio da će do decembra 2020. sa EU postići 'fantastičan' sporazum o slobodnoj trgovini.

Oko polovina trgovine Velike Britanije obavlja se sa EU, a nešto manje od petine sa SAD.

Ukoliko se desi da dvije strane ne postignu sporazum u toku iduće godine, obavljat će trgovinu na temelju principa Svjetske trgovinske organizacije (WTO) što podrazumijeva kvote, tarife i regulatorne provjere i, posljedično, moguće prekide lanca nabavke što je veliki rizik za obje strane.

Glavni pregovarač na strani EU, Michel Barnier, smatra 11 mjeseci za pregovore 'nerealnim', ali je ipak potvrdio da će EU učiniti 'sve' da zadrži bar 'vitalni minimum' odnosa sa Velikom Britanijom, piše Euronews. 

 

#Svijet