Članak

Predstavnički dom FBiH: Okončane rasprave, glasanje o budžetu i drugim tačkama u srijedu

Raspravu je obilježilo nekolikoko vrsta diskusija

SARAJEVO, (Patria) - Višesatna rasprava o budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za narednu godinu okončana je nešto poslije 17 sati. 

Raspravu je obilježilo nekoliko vrsta diskusija. Određeni zastupnici su lokal-patriotski bez obzira na stranačku pripadnost insistirali da je kantonima iz kojih dolaze uskraćena kvalitetna finansijska podrška kroz projekte i druge aktivnosti planirane u Budžetu. 

Naročito su se izdvojili zastupnici iz Tuzlanskog kantona, koji su insistirali na infrastrukturnim projektima i spočitavali Vladi FBiH zanemarivanje ovog kantona. 

Nisu mnogo zaostajali ni zastupnici iz Unsko-sanskog kantona. Ono što je poseban kuriozitet rasprave jeste činjenica da se zastupnici HDZ-a skoro pa i nisu uključivali u raspravu o Budžetu. 

Na Budžet je predloženo više desetina amandmana, koje će Vlada FBiH večeras razmatrati, nakon prekida zasjedanja. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH osvrnuo se nakon rasprave na činjenicu da većina predstavnika Vlade ne prisustvuje sjednici, na kojoj se skoro pet milijardi KM daje u ruke ministara. 

Skoro bez rasprave okončani su pretresi Prijedloga zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2020. godinu, te Prijedloga odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu i procjenu plana za 2021. i 2022. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu.

Okončane su i rasprave o Prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu i odluku o načinu izvršavanja Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu, te Prijedlogu Finansijskog plana - Budžeta FERK-a za 2020. godinu.

Glasanje o svim tačkama devete redovne sjednice planirano je u nastavku zakazanom za srijedu. Nastavak je planiran u 10 sati.

#BiH #ParlamentaFBiH #PredstavničkiDomFBiH