Članak

I Radončić pozvao Fortinu vladu da se povuku

Radončić je danas najavio da će Ismir Jusko koji je aktuelni ministar za boračka pitanja preuzeti resor MUP-a gdje je već jednom i bio. 

SARAJEVO, (Patria) - Administrativne procedure vezane za rokove koji su propisani Poslovnikom mogle bi usporiti smjenu aktuelne šestorke u KS, ali je proces danas zvanično pokrenut nakon što je SDA sa novim partnerima SBB-om i DF-om i zastupnikom BOSS-a prikupila 18 potpisa kojim traže sjednicu Skupštine KS kako bi glasali o nepovjerenju Vladi KS. Također zatražena je i smjena predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića.

U prvoj reakciji nakon što je upućen zahtjev za dopunom dnevnog reda 17. sjednice Skupštine koja će se održati 26. decembra, Konaković je kazao da se "njima žuri, ali ne i nama" najavljujući administrativnu borbu. 

Ranije je predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao Vladu KS na čelu sa Edinom Fortom da sama odstupi, a sličnu poruku uputio je danas i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić iako SBB participira u istoj Vladi. U petak 13. decembra obznanjena je koalicija SDA, SBB-a i DF-a na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.   

"Njihovo pravo je da koriste sve zakonske opstrukcije, smicalice, ali mislim da to ne treba raditi nego da puste novu vladu. Gospodin Nenadić je pun pogodak, prvi put nakon 25 godina imamo da će biti Hrvat premijer. To je naša poruka međunarodnoj zajednici i gospodinu Čoviću. Vjerujem da će Vlada biti s njim bolja, i da će do kraja godine predstaviti barem 30 rezultata umjesto 30 ciljeva. On je trostranački kandidat i očekujem da će imati veći kapacitet, nego da je SBB-ov samo", kazao je Radončić za N1 televiziju danas gostujući u Danu uživo.

Radončić je danas najavio da će Ismir Jusko koji je aktuelni ministar za boračka pitanja preuzeti resor MUP-a gdje je već jednom i bio. 

#BiH #FahrudinRadončić #SBB #Koalicija