Članak

SDA se zaigrala: Sekretar Zajedničke službe Parlamenta mora biti pravnik, Terović to nije!

Čak se iz parlamentarnih klupa nezvanično čuje da će Klub SDA tražiti dopunu dnevnog reda kako bi i zvanično preuzeli ovu funkciju.

(Patria) - Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prvi put će zasjedati od kako je potpisana koalicija SDA-SBB-DF. Iako su ove tri stranke neformalno već izvjesno vrijeme bile partneri formiranje Vijeća ministara sigurno će donijeti određeni zaokret u raspravama kod zastupnika. U raspodjeli plijena između ove tri partije, a nakon što su prije utvrdili pozicije sa HDZ i SNSD-om SDA želi funkciju sekretara Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Čak se iz parlamentarnih klupa nezvanično čuje da će Klub SDA tražiti dopunu dnevnog reda kako bi i zvanično preuzeli ovu funkciju. Kako je Patriji potvrđeno iz vha Stranke demokratske akcije na ovu poziciju SDA želi postaviti Jasmina Terovića. No, pitanje je kako je moguće da Terović bude predložen, jer on sa svojom stručnom spremom ne može obavljati funkciju sekretara Zajedničke službe PSBiH. Jasmin Terović je, naime, profesor odbrane i sigurnosti iz Sarajeva, ali uvjet za obavljanje ove funkcije jeste da kandidat bude diplomirani pravnik.

Tako je bilo ranije svih godina. Aljoša Čampara, Ferid Buljubašić, Aida Koristović i aktuelni sekretar Kenan Vehabović svi su diplomirani pravnici. Terović je nedavno razriješen dužnosti direktora KJKP Tržnice-pijace d.o.o. Pitanje je kako će na ovaj prijedlog reagirati koalicioni partneri.

Sekretarijat obavlja stručne, administrativno-tehničke, organizacione, finansijske, informativne, konsultantske i druge poslove za potrebe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a naročito poslove: pripreme, sazivanja i praćenja sjednica domova i komisija; razmatranja prijedloga akata upućenih Parlamentarnoj skupštini u vezi s njihovom usklađenošću s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine; davanja stručnih mišljenja o materijalima i aktima za potrebe Parlamentarne skupštine; praćenja provođenja i iniciranja izmjena i dopuna poslovnika domova i niz drugih poslova za koje osoba sa stručnom spremom iz sigurnosti teško da može odgovoriti.

#BiH #ParlamentBiH #JasminTerović