Članak

Okončana dvodnevna sjednica Predstavničkog doma FBiH, za januar najavljene tri

Kako su prošli amandmani na Budžet FBiH, tako su završili i amandmani opozicije na Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2020. godinu.

SARAJEVO, (Patria) - Kako su prošli amandmani na Budžet FBiH, tako su završili i amandmani opozicije na Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2020. godinu.

Prijedlog zakona potom je dobio podršku zastupnika. 

Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu i procjenu plana za 2021. i 2022. godinu i odluku o izvršavanju Finansijskog plana Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu, također je dobio podršku.

Potom je zastupnik Irfan Čengić (SDP BiH) podnio prijedlog zaključka, kojim se Federalni zavod za zapošljavanje zadužuje da Domu dostavu projekciju finansijskog plana. Ovaj zaključak je dobio podršku. 

Podršku je dobio i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu i odluku o načinu izvršavanja Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za 2020. godinu

Iako je Prijedlog dobio podršku, predsjednik Kluba SDA zatražio je pojedinačno glasanje, a rezultat je bio isti. 

Čengić je i na ovaj Prijedlog uložio zaključak kojim se Zavod zdravstvonog osiguranja i reosiguranja zadužuje da dostavi projekciju finansijskog plana, u skladu sa Zakonom o doprinosima. 

Ovaj zakljiučak nije dobio podršku. 

U drugom predloženom zaključku Čengić traži od Zavoda da prilikom rebalansa budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja poveća stavku za liječenje u inostranstvu na oko 13 miliona KM. NI ovaj zaključak nije dobio podršku. 

Zastupnici su podržali Prijedlog Finansijskog plana-Budžeta FERK-a za 2020. Godinu.

Komisija za izbor i imenovanje Doma razmatrala je razrješenje i imenovanje Komisije za vrijendosne papire FBiH i pojedinih radnih tijela. 

Predsjednik Komisije Mladen Bošković saopćio je da je Komisija potvrdila odluku o razrješenju Komisije za vrijednosne papire. Razriješena su tri člana Hasan Ćelam, Milorad Rajlić i Matej Živković. 

U novi sastav izabrani su su: Esed Dželilović predsjednik, Matej Živković, zamjenik predsjendika, te članovi Amir Ibrović, Adnan Zukić, i Romeo Zelenika. 

Dvodnevno zasjedanje Predstavničkog doma FBiH je okončano, a sutra slijedi sjednica Doma naroda. Budžet i prateći zakoni biti u fokusu zasjedanja i Doma naroda. 

Predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH Mirsad Zaimović najavio je tri sjednice u januaru, tematske o energetici i zdravstvu, te redovna sjednica. 

#BiH #ParlamentFBiH #PredstavničkiDomFBiH