Članak

I to je BiH: Zastupnici usvojili Budžet za 2019. godinu na samom izmaku godine

Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2017. godinu je usvojen

SARAJEVO, (Patria) - Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, o čemu se inače trebalo raspravljati početkom, a ne krajem godine. 

No, zbog poznate donedavne blokade u radu Parlamenta BiH, budžet nije razmatran, a institucije i međunarodne obaveze finansirane su na osnovu odluke o privremenom finansiranju, a Budžet za 2019. tek je usvojen danas 18. decembra.

Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2017. godinu je usvojen, kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

Zastupnici su izglasali i Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2018. godinu, kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2018. godinu.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, koji bi ograničio visinu otpremnine za odlazak na 10.000 KM nije usvojen, jer nije bilo entitetske većine iz RS-a, pa je zakon poslan na dodatno usaglašavanje.

Damir Arnaut (SBB), inače predlagač zakona, je u svojoj raspravi kazao da je ta otpremnina ograničena na 10.000 KM, a da su ranije neki od korištenja ove privilegije uzimali i po 30.000 KM. 
Poslanici su konačno usvojili i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

#BiH