Članak

Gibraltar podnio kaznenu prijavu protiv španske desničarske stranke Vox zbog 'poticanja mržnje'

Glavni ministar Gibraltara podnio je kaznenu prijavu protiv španske desničarske stranke Vox zbog 'poticanja mržnje protiv britanske teritorije'.

(Patria) – Glavni ministar Gibraltara podnio je kaznenu prijavu protiv španske desničarske stranke Vox zbog 'poticanja mržnje protiv britanske teritorije'.

Prijava koju je Fabian Picardo podnio na španskom sudu, odnosi se na četiri lidera stranke Vox koja je na izborima u novembru doživjela uspon i postala treća najveća stranka u španskom parlamentu.

Picardo je u prijavi naveo primjere, kako tvrdi, 'jasne strategije omalovažavanja građana Gibraltara i naših institucija na način koji se čini jasno dizajniran da stvori atmosferu mržnje kod Španaca prema stanovnicima Gibraltara'.

Glavni ministar Gibraltara tvrdi da lideri Voxa pozivaju na nasilno djelovanje protiv Gibraltara.

Na zvaničnom Twitter profilu stranke Vox 14. decembra objavljeno je da je Gibraltar pod britanskom upravom 'gnijezdo trgovine drogom, šverca, te dom svakakvim barovima na plaži i drugim paravanima za pranje novca'.

- Moramo zaustaviti to koloniju parazita. Nikada nećemo odustati od onog što nam pripada, poručuje Vox putem Twittera.

Vox je dobio podršku u Španiji na temelju populističkog stava koji uključuje neprijateljstvo prema migrantima i protivljenje katalonskom pokretu za nezavisnost.

Velika Britanija je Gibraltar, koji se prostire na samo 6 kvadratnih kilometara, osvojila i uzela od Španije 1704. godine. 'Stijena' kako se Gibraltar popularno naziva, pripala je Britaniji 1713. godine nakon Španskog rata za nasljeđe.

Španija je u 18. stoljeću mnogo puta pokušala vratiti teritoriju, ali bezuspješno. 1968. godine stanovnici Gibraltara su većinski podržali ostanak u Velikoj Britaniji, a taj stav su potvrdili i putem referenduma 2002. godine.  

Međutim, nacionalističke ali i druge stranke u Španiji pozivaju na ukidanje britanske uprave na Gibraltaru.

Evropska unija opisuje Gibraltar kao 'koloniju britanske krune' dok je španski premijer Pedro Sanchez prošle godine pozvao na buduće razgovore o sudbini te teritorije u kontekstu Brexita.

Gibraltar još uvijek čeka na razvoj situacije u pogledu Brexita. Na referendumu 2016. godine, 96% stanovnika Gibraltara glasalo je za ostanak Velike Britanije u EU, piše Euronews.

 

 

#Svijet