Članak

Britanski parlament počinje s radom u novom sastavu

Nova parlamentarna godina za premijera Borisa Johnsona zvanično počinje nakon govora koji će u četvrtak održati britanska kraljica Elizabeta II.

(Patria) – Nova parlamentarna godina za premijera Borisa Johnsona zvanično počinje nakon govora koji će u četvrtak održati britanska kraljica Elizabeta II.

Govor će predstaviti novu agendu vlade za narednu godinu, nakon čega će uslijediti debata članova parlamenta.

Međutim, početak novog parlamenta ovog puta neće pratiti uobičajena pompa i dekor sa kočijama i kraljevskim uniformama, pa čak ni kraljica Elizabeta neće nositi krunu, kaže se na web stranici britanskog parlamenta.

Podsjetimo, 12. decembra Konzervativna stranka Borisa Johnsona osvojila je ubjedljivu većinsku podršku na prijevremenim izborima, što će joj omogućiti da sprovede Brexit i izvede zemlju iz zastoja i političke krize.

U toku sastanka sa članovima kabineta u utorak, Johnson je izjavio da 'bez stida možemo reći da smo vlada naroda, ovo je narodni kabinet, i radit ćemo na prioritetima britanskog naroda. A to je ono što se od nas i očekuje', podvukao je Johnson koji također opetovano tvrdi da želi 'izgraditi novi odnos' sa EU 'kao prijatelji, suvereni i jednaki'.

U svojoj najvećoj pobjedi u zadnjih 50 godina, Konzervativna stranka je osvojila 365 mandata što je značajno više od minimuma od 326 koji je potreban za većinu u Donjem domu.

Istovremeno, lider laburista Jeremy Corbyn teško je podnio izborni neuspjeh te je najavi odlazak s funkcije čim se nađe adekvatna zamjena. 12. decembra laburisti su doživjeli svoj najveći neuspjeh od 1935. godine.

U jednom od mnogih postizbornih obraćanja, Johnson je u svom stilu poručio da se više neće gubiti vrijeme kao što su 'političari činili zadnje tri godine', te je podvukao da će sprovesti Brexit do 31. januara 'bez ako, ali i možda', prenosi Euronews.

 

#Svijet