Članak

Dragan Mektić mora platiti 1.000 KM Vojinu Mijatoviću zbog klevete

. Težinu njegovoj izjavi daje činjenica da ju je dao u periodu kada je obavljao funkciju ministra sigurnosti BiH.

BANJA LUKA; (Patria) - Osnovni sud u Banja Luci donio je presudu prema kojoj je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH dužan da isplati 1.000 KM na ime naknade štete po osnovu pretrpljene duševne boli zbog klevete nanesene tužiocu Vojinu Mijatoviću, potpredsjedniku SDP BiH.

Mijatović je 15. januara 2018. godine podnio tužbeni zahtjev sudu protiv Mektića. Nakon što je Mijatović 21.12.2017. godine podnio ostavku na mjesto zamjenika ministra civilnih poslova BiH, već 22. decembra Mektić je dao izjavu o Mijatoviću koja je i povod tužbe. 

„Stalno smo ga morali držati pod nadzorom jer je dodjeljivao grantove po 50.000 KM sumnjivim nevladinim organizacijama. Vjeroatno je to neko taljenje, rastaljivanje više ne znam šta. On je jedino što je nanio štetu evo što se bruka, bruka Savez za promjene i NDP“, dio je Mektićeve izjave iz 2017. godine. 

Sud je u presudi ocijenio da Mijatović kao lice koje se bavi politikom mora da trpi veći stepen kritike od drugih nejavnih ličnosti pa mu je uvažen dijelom tužbeni zahtjev. Sud u presudi dalje obrazlaže:

„Izneseno od strane tuženog prevazilazi lično mišljenje jer on kao pojedinac, a ne kao ministar bezbjednosti, nema dokaze, odnosno nije ponudio dokaze da je tužilac vršio zloupotrebe prilikom dodjele sredstava u okviru svog ministarstva. Težinu njegovoj izjavi daje činjenica da ju je dao u periodu kada je obavljao funkciju ministra sigurnosti BiH, a da pri tome nije dokazao da su preduzete određene radnje u rasvjetljavanju njegovih tvrdnji, a što se s obzirom na funkciju koju obavlja ne može zanemariti“, navodi se u presudi. 

#BiH #DraganMektić #SDPBIH #VojinMijatović #Kleveta