Članak

Kardinal Puljić hrvatskim političarima: Svjesno i odgovorno izvršite svoj zadatak

On je pozvao prisutne da istinski savjesno i odgovorno izvrše svoje poslanje i zadatak u društvu.

SARAJEVO, (Patria) - U katedrali Srca Isusova danas je upriličena božićna duhovna obnova za katolike djelatnike u društveno-političkom životu. Misno slavlje predvodio je i prigodnu propovijed uputio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Misi su prisustvovali i članovi HDZ BiH sa predsjednikom Draganom Čovićem.  

On je pozvao prisutne da istinski savjesno i odgovorno izvrše svoje poslanje i zadatak u društvu.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić podsjetio je da je ova duhovna obnova, koja je već postala tradicija, prigoda svakome da u vremenu Došašća obnovi svoj duh.

„Došašće na poseban pripravlja, kako znamo često reći, na 'najradosniji dan' – rođenje Isusa Krista. Treba se pripraviti kako bi mogli to doživjeti. Najljepša priprava je upravo molitva, pokora, ispovijed... a, evo, i na svoj način, snažimo svoje zajedništvo u molitvi“, riječi su kardinala Puljića koji je dodao da su duhovne obnove prigoda za obnavljanje vjere koja daje unutarnje svijetlo.

Istaknuo je da ih nije pozvao kako bi im „dijelio lekcije“ ili ih kritizirao, već da svi skupa rastu u vjeri i da „na ovom prostoru, gdje živimo, budemo hrabri svjedoci vjere“.

Kardinal Puljić potaknuo je sve prisutne da prepoznaju svoj identitet iz kojeg djeluju te da ne djeluju iz onog što posjeduju ili iz onog što troše. Podsjetio je na više puta ponavljane riječi pape Franje o praštanju prema kojima se Bog nikada ne umara u svom milosrđu. Ukazao je na pravu bit Božića – činjenicu da smo voljena bića.

„Ništa ljepše nema u životu kao doživjeti da si voljen. Nisam odbačen. I zapravo Božić nama daje tu svijest da smo voljena bića Boga svojega. On se rodio kao dijete zato da ga se ne bojmo. Mi se često jedni drugih bojimo, pogotovo kad ima netko moć, ili kad smo nešto skrivili. Međutim, pred Boga uvijek možemo doći onakvi kakvi jesmo i On nas voli“, rekao je kardinal Puljić istaknuvši da čovjek, koji je voljen, ne može ostati zao, niti može u sebi okorjeti u zlu, već osjeća potrebu mijenjati se jer se „voljena bića usklađuju jedna prema drugima“.

„Svi moramo svoje srce trajno obnavljati u toj Božjoj ljubavi koja nam se očitovala u božićnom djetetu. Zato i vaš dolazak danas ovdje jest poticaj svima nama da se obnovimo i da svojom vjerom ozdravljamo ovo bolesno društvo, ovo javno bolesno mnijenje... ozdravljamo zdravim moralom, čestitom ljudskošću i iskrenom revnošću“, kazao je kardinal Puljić.

„Ja moram kao pastir biti otvoren prema svakom čovjeku; moram pružiti ruku svakom čovjeku. Možda se ne slažemo, ali mu ja nisam neprijatelj. Ja ne mogu u ime Boga ići, a nositi u sebi mržnju jer bih bio izdajica Božji“, kazao je kardinal Puljić koji im je još jednom uputio zahvalnost za odziv na duhovnu obnovu te izrazio nadu da će Božić ove godine donijeti više unutarnjeg svjetla koje će onda postati vani vidljivo.

#BiH