Članak

Prijem Dragana Čovića važniji od Doma naroda FBiH, sjednica prekinuta

Podržan je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu.

SARAJEVO, (Patria) - U nastavku redovne sjednice delegati Doma naroda Parlamenta FBiH podržali su Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu i Odluku o načinu izvršavanja Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Podržan je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2019. godinu.

Delegati su jednoglasno podržali i Prijedlog Finansijskog plana – Budžeta FERK – a za 2019. godinu, a podršku je dobio i Prijedlog Finansijskog plana – Budžeta FERK – a za 2020. godinu

Bez rasprave je podržan i Nacrt zakona o građevinskom zemljištu u Federaciji Bosne i Hercegovine. 

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom (predlagač: Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH) je također prošao glasanje u Domu naroda.

Delegatkinja iz reda Ostalih Segmedina Srna Bajramović (SDP) kazala je da se uvijek o problematici računa da će se odustati od rasprave jer se radi o važnoj tematici. 

Srna Bajramović je kazala da su porodice kazale da je ovo doslovno prepisan zakon iz Hrvatske, a tiče se uvođenja statusa njegovatelja roditeljima.

“Roditelji najčešće napuštaju posao zbog djece. Ali, ovo ima smisla ako se uradi procjena koliko ima takvih porodica, je li to u interesu roditelja i njihove djece, koliko je potrebno sredstava i može li se desiti da u jednom trenutku ovo uvedeno pravo dođe u pitanje”, navodi Srna Bajramović.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine. Zakonom će se pojednostaviti registracija poslovnih subjekata i bit će digitalizovan proces. 

Bit će pojeftijnjeno i pojednostavljeno registrovanje poslovnih subjekata. Ovaj nacrt je na kraju prihvaćen.

Delegati su podržali i Nacrt zakona o sudskoj policiji u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nacrt zakona o podršci porodicama s djecom u FBiH je skinut s dnevnog reda. 

Potom je uslijedila rasprava zbog činjenice da niko od predlagača pojedinih odluka i nacrta zakona u ime Vlade FBiH nije bio prisutan na sjednici. 

Razlog cjelokupne nervoze je činjenica da lider HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda BiH Dragan Čović organizuje Božićni prijem. 

Svjestan te činjenice, predsjedavajući Tomislav Martinović pokušao je “smlatiti” ostatak sjednice nakon glasanja o Budžetu. No to iz nekih drugih razloga nije bilo moguće, pa je odlučio okončati sjednicu, kako bi delegati iz hrvatskog naroda mogli stići na prijem svog lidera. 

#BiH #PredstavničkiDomFBiH #DomnarodaFBiH