Članak

Na novogodišnjoj konferenciji za medije Putin podržao Trumpa

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je tradicionalnu konferenciju za medije kojoj je prisustvovalo oko 2.000 predstavnika sedme sile, ali je samo nekoliko dobilo priliku da postavi pitanje.

(Patria) – Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je održao tradicionalnu novogodišnju konferenciju za medije kojoj je prisustvovalo oko 2.000 predstavnika sedme sile, ali je samo nekoliko dobilo priliku da postavi pitanje.

Putin je u dobrom raspoloženju govorio o raznim temama, od globalnog zagrijavanja, doping zabrane na Olimpijskim igrama do Ukrajine i američkog predsjednika Trumpa za koga je rekao da je opozvan iz 'dalekosežnih' razloga, nazivajući potez Demokrata nastavkom borbe koju vode protiv republikanskog lidera. On također predviđa da njihov pokušaj neće uspjeti – pretpostavljajući da inicijativa neće proći Senat.

Na temu klimatskih promjena, ruski predsjednik je konstatirao da ih je teško predvidjeti, te da bi mogle značiti 'katastrofu' za ruski hladni sjever, ali da se moraju 'učiniti svi napori da se spriječe dramatične promjene klime'.

- Što se tiče naše zemlje, za nas je taj proces od krucijalnog značaja. Temperatura u Rusiji raste 2,5 puta brže od prosjeka na planeti. Kao što vam je poznato, Rusija je sjeverna zemlja, a 70% teritorija se nalazi na sjevernoj latitudi. Neki od naših gradova izgrađeni su sjeverno od Artktičkog kruga, u području vječnog leda. Ako se počne topiti, možete zamisliti posljedice. Bila bi to katastrofa, naglasio je ruski predsjednik.

Putin je neizbježno komentirao i Ukrajinu; upozorio je da bi mirovni proces za istočnu Ukrajinu propao ukoliko ukrajinski predsjednik ne bi poštivao ranije postignute dogovore.

- Ukoliko izmijenimo Sporazum iz Minska, mirovni proces će se naći na mrtvoj tački jer je ključni element Sporazuma iz Minska zakon o posebnom statusu Donbassa, koji mora biti formaliziran u ukrajinskom ustavu, podvukao je on.

Putin je dodao da se mora ostvariti direktan dijalog sa Donbassom, te da se u tome do sada nije uspjelo. 'Najavljeni su amandmani u pogledu decentralizacije. To je dobro. Ali da li je namjera da zamijene sporazum iz Minska? Ili zakon o posebnom statusu Donbassa?', upitao je.

Za Bjelorusiju je kazao da je 'vrlo sretan što postajemo bliži', ali da bi bila greška 'požuriti' sa stvaranjem jedinstvene države.

Podsjetimo, Rusija i Bjelorusija su 1997. godine potpisale sporazum o jedinstvu koji je predvidio bliže političke, vojne i ekonomske veze, ali ne i formiranje jedinstvene nacije.

U posljednje vrijeme se špekulira da Putin razmišlja o uniji sa Bjelorusijom kako bi došao na čelo nove, još veće države do kraja svog mandata 2024. godine. Međutim, on je na press konferenciji potvrdio da ne vjeruje da bi trebalo mijenjati ustav, prenose agencije.

#Svijet