Članak

Vijeće ministara ostalo potpuno gluho na probleme Agencije za lijekove BiH

Deset godina je bio vrlo nepovoljan period u smislu funkcioniranja Agencije

(Patria) - Ramo Rustemović, predsjednik sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kaže da je napokon nakon punih deset godina od osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, dobili mogućnost i nalog od Stručnog vijeća Agencije i uprave Agencije da se krene s izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta.

„Deset godina je bio vrlo nepovoljan period u smislu funkcioniranja Agencije, odlazak stručnih kadrova u penziju, odlazak zbog lošeg materijalnog stanja,umiranje ili preseljenje, a nije došlo do popunjavanja upražnjenih radnih mjesta stručnim ljudima.

Politikom moratorija o zapošljavanju na nivou Vijeća ministara, dodatno se uticalo na loše funkcioniranje Agencije i nemogućnost sveobuhvatne kontrole kvaliteta lijekova. 

Sektori Agencije polako su prelazili u odjeljenja, a odjeljenja bukvalno nestajala“, kaže Rustemović.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva je stručna institucija, u službi je pacijenta u očuvanju i zaštiti zdravlja, dohodovna institucija koja zarađuje novac na tržištu, puni budžet Vijeća ministara, vrlo malo sredstava povlači za plate i druge materijalne troškove.

„Sve politike koje su participirale u vlasti na nivou Vijeća ministara nisu nam nešto posebno bile od pomoći, da ne kažem da su se vrlo neozbiljno bavile problemima, koji su više nego evidentni, a koji utiču na funkcioniranja Agencije, poboljšanje materijalnog stanja svih uposlenika, prijemom ljudi, donošenjem akata koji su vrlo bitni u radu. 

Za naše nagomilane probleme još uvijek nema rješenja i ne očekujem da će nova vlast nešto posebno ponuditi. Nama treba pod hitno izmjena zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, kroz koji bi se u potpunosti definirao status Agencije i prepoznala uloga zdravstvenog radnika. Agencija za lijekove je primarno farmaceutsko zdravstvena djelatnost, kao takva ne može biti svrstavana kao administrativno birokratska institucija“, pojašnjava Rustemović.
 

#BiH #RamoRustemović