Članak

Dom naroda BiH usvojio Budžet za 2019. godinu

Saglasnost je data i za Ugovor o zajmu (Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Bolnici Zenica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj. 

SARAJEVO, (Patria) - Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj hitnoj sjednici usvojio je Zakon o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2019. godinu.

Također, usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2017. godinu.

Dom je usvojio i Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2018. godinu.

Na današnoj sjednici Dom naroda BiH dao je više saglasnosni za ratifikacije ugovora.

Između ostalog, saglasnost je data za Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEK-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za Projekat autoputa na Koridoru 5c poddionica
Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever) (Komponenta A), Ugovor o zajmu (Projekat Koridor 5c – Dio 3) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, Amandmana broj 1 na Sporazum o finansiranju od 27. 8. 2007, zaključen između Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH, i KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), kao ugovornih strana za Kreditni garantni fond III. za promoviranje mikro, malih i srednjih preduzeća.

Podržan je i Sporazum o izmjenama i dopunama Sporazuma o zajmu i projektu, zaključenog 16.12.2013. između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo (EPBiH) (agencija za izvršenje projekta) u iznosu od 65.000.000,00 eura – Vjetroelektrana Podveležje, kao i Sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEK-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za Projekat autoputa na Koridoru 5c poddionica Nemila – Donja Gračanica (Zenica Sjever) (Komponenta B).

Saglasnost je data i za Ugovor o zajmu (Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u Bolnici Zenica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj. 

Delegati su podržali i više amandmana na postojeće sporazume. 

#BiH #ParlamentBiH #Budžet #DomNarodaBiH