Članak

Počela sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj će biti potvrđeno novo Vijeće ministara

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na jutrošnjoj je sjednici dala preporuku Predstavničkom domu Parlamenta BiH da imenuje ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara. 

SARAJEVO,(Patria) - U Sarajevu je intoniranjem himne počela peta hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj će biti potvrđen novi saziv Vijeća ministara BiH. 

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH na jutrošnjoj je sjednici dala preporuku Predstavničkom domu Parlamenta BiH da imenuje ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara: Bisera Turković, za ministricu vanjskih poslova BiH, Staša Košarac, za ministra spolјne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Vjekoslav Bevanda, za ministra finansija i trezora BiH; Vojin Mitrović, za ministra komunikacija i transporta BiH; Ankica Gudelјević, za ministricu civilnih poslova BiH; Josip Grubeša, za ministra pravde BiH, Fahrudin Radončić, za ministra sigurnosti BiH; Sifet Podžić, za ministra odbrane BiH. 

Kandidati za zamjenike ministra: Josip Brkić, za zamjenika ministrice vanjskih poslova BiH, Ljilјana Lovrić, za zamjenicu ministra spolјne trgovine i ekonomskih odnosa BiH; Hazim Rančić, za zamjenika ministra finansija i trezora BiH; Nedžad Branković, za zamjenika ministra komunikacija i transporta BiH; Siniša Ilić, za zamjenika ministrice civilnih poslova BiH; Dževad Mahmutović, za zamjenika ministra za lјudska prava i izbjeglice BiH; Nezir Pivić, za zamjenika ministra pravde BiH; Mijo Krešić, za zamjenika ministra odbrane BiH; Mirko Okolić, za zamjenika ministra odbrane BiH.

Mlađen Božović, kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice danas neće biti potvrđen, jer još uvijek nisu bile okončane provjere SIPA-e, kao i Vladimir MIjatović, koji bi trebao biti zamjenik ministra sigurnosti. Njih će Komisija naknadno ispitati. 

Bosna i Hercegovina će tako nakon godinu i dva mjeseca od Općih izbora dobiti izvršnu vlast i kompletirati formiranje vlasti na državnom nivou. 

Budući predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija kazao je da ih je SIPA obavijestila da su okončane sve provjere za Mlađena Božovića, kandidata za ministra za ljudska prava, izbjeglice i raseljena lica. 

Prema najavama, ako Vijeće ministara BiH danas bude potvrđeno, što se i očekuje, u sjedište NATO-a sutra bi trebao biti poslan Program reformi BiH za NATO. 

Program reformi ili u prvobitnoj varijanti Godišnji nacionalni plan (ANP) i bio je jedna od kočnica za formiranje Vijeća ministara. 

#BiH #VijećeMinistaraBiH #ParlamentBiH