Članak

BiH ima novo Vijeće ministara

Nakon što je iscrpljena rasprava, zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH glasali su o novom Vijeću ministara.

SARAJEVO, (Patria) - U nastavku rasprave na petoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mirjana Marinković Lepić (Klub Naša stranka - Nezavisni blok) ukazala je na neravnopravnost spolova. 

“Ne znam šta da očekujemo, jer je u startu prekršen Zakon o jednakopravnosti spolova, jer od devet ministara, samo su dvije žene. Kazala je da nije zadovoljna ni činjenicom da neki od članova u Vijeću ministara iza sebe imaju afere”, istakla je Marinković - Lepić.

Zukan Helez (SDP) kazao je da je Program reformi na engleskom jeziku i da članovi Predsjedništva nisu ni pročitali Program reformi. 

“Logično je da ne možemo reći šta će uraditi novo Vijeće ministara BiH. Ono što je meni neprirodno je da predsjednik najjače stranke u Bošnjaka kaže za jednog čovjeka da je šef mafije, da je saradnik KOS-a i onda ga predloži za ministra sigurnosti. Ali isto tako, gospodine Radončiću očekujem da ćete okrenuti redoslijed hapšenja i hapsiti one s vrećama zlata”, istakao je Helez. 

Dodao je da nije dobro da ministri vanjskih poslova i odbrane budu skoro pa u penziji. 

“Bit će zanimljivo u Ministarstvu odbrane. Ministar je iz DF-a, a zamjenik iz HDZ-a. Vidite kako fotelja sve to lijepo ujedini. Sada mogu sarađivati legalni i nelegalni. Na kraju mandata imat ćemo četiri penzionera u Vijeću ministara”, kazao je Helez. 

Ukazao je i na sporne činjenice kod pojedinih kandidata iz Republike Srpske. 

Nermin Nikšić (SDP BiH) nada se da će novo Vijeće ministara BiH realizovati one obaveze koje je preuzelo. 

“Godinu dana razvlačimo pamet građanima hoće li biti ANP, Program reformi… i nažalost mi u ovom domu, za razliku od NSRS nemamo priliku vidjeti taj dokument. Ali, zahvaljujući medijima i zastupnicima u NSRS došli smo u posjed. Neka pitanja su sadržajno izbačena, poput Izbornog zakona, te reforme policije. Iako je to reducirano, čini mi se da može proći i da će BiH nastaviti svoj put u NATO. Činjenica je da se Program podnosi bez prejudiciranja konačne odluke, ali da će konačan stav dati Predsjedništvo i Parlament BiH”, kazao je Nikšić.

Frapiran sam, kaže Nikšić, da ministrica vanjskih poslova BiH kaže da nema MAP-a iako je najavljen te da će biti potreban referendum za NATO. 

Saša Magazinović (SDP BiH) kazao je da ako je dio onoga što se piše o pojedinim ministrima istina, vrlo brzo se mogu očekivati sjednice na kojima će biti birani novi, a ovi o kojima se piše biti uhapšeni. 

“Uz par izuzetaka, nisam baš siguran da svi znaju šta će raditi. Bojim se da će u ovom sazivu Vijeća ministara biti slučajeva da na kraju mandata postavite pitanje o njegovom resoru, a on ne zna šta ste ga pitali”, rekao je Magazinović.

U ime Kluba SDA Adil Osmanović je kazao da će novo Vijeće ministara imati podršku SDA ako budu radili u skladu s Ustavom i zakonima. 

“Bez obzira što smo pozicija, ako neko od vas bude radio mimo Ustava i zakona ove zemlje, tražit ćemo odgovornost, ostavku ili smjenu”, istakao je Osmanović. 

Prema nezvaničnim informacijama koje su dobili novinari u Parlamentu BiH, nakon što Predstavnički dom BiH potvrdi novo Vijeće ministara, Vijeće će održati sjednicu, a potom i konferenciju za medije. 

Skoro pred kraj rasprave, u razmjenu replika ušli su Magazinović (SDP) i Osmanović (SDA). Replike su se odnosile na potrebu legalizacije marihuane u zdravstvene svrhe. 

Dragan Mektić (SDS) kazao je da kasnio na sjednicu jer je četiri sata bio na ispitivanju u Tužilaštvu BiH. 

"Zašto ovo nije bilo prije godinu dana. Zašto pričate je li ili ne ANP, kada jeste ANP. Vidjet ćete danas u NSRS kako govore kako je ovo najveći uspjeh da se zaustavi NATO put. Zašto smo došli u situaciju da ANP školska djeca nose u ruksaku, a mi ovdje nemamo taj dokument. Godinu dana smo gospodine Osmanoviću izgubili jer je vaša politička koalicija govorila hoćemo ANP, a ovi drugi da neće. Ko je tu aterirao. Vi tvrdite da ste uspjeli. I ja mislim da je aterirao SNSD", istakao je Mekitć. 

Ističe da nema referenduma na nivou BiH, jer to nije ničim propisano. 

Nakon što je iscrpljena rasprava, zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH glasali su o novom Vijeću ministara. Od 38 zastupnika za je glasalo 29, protiv osam i jedan bio suzdržan. 

Uslijedila je svečana izjava, koju su zastupnici položili.

Time je sjednica okončana. 

#BiH #VijećeMinistaraBiH