Članak

Mektić: Nastaviti raskrinkavati pravosudnu 'hobotnicu', resetovati pravosudni sistem

Zažalio je Mektić na kraju mandata što nije imao više podrške i snage da promijeni postojeći pravosudni sistem. 

SARAJEVO, (Patria) - Hvataju se “sitne ribe” i ljudi koji nisu učinili veliku društvenu štetu, a nekažnjeno prolaze lopovi i kriminalci, među kojima je najviše političara ili se u najmanju ruku radi o sprezi političara i kriminalaca, rekao je novinarima u Sarajevu odlazeći ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. 

Mektić (SDS-ov zastupnik u Parlamentu BiH) tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH kazao je da je više sati bio na saslušanju Tužilaštva BiH.

Sada već bivši ministar sigurnosti kazao je da o stanju u pravosuđu najbolje govori izvještaj nezavisnog pravnog eksperta EU Rajnharda Pribea.

“Najveći krivac za to je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, koje je korumpirano i puno nepotizma, što je katastrofalno. Ovakav pravosudni sistem se mora srušiti, te izvršiti kadrovska selekcija i početi utvrđivati odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija”, ističe Mektić. 

Zažalio je Mektić na kraju mandata što nije imao više podrške i snage da promijeni postojeći pravosudni sistem. 

“To je jedna učahurena, organizovana, koruptivno-kriminalna grupacija koja ne dozvoljava sa bilo čije strane da se konstatuje ovakvo stanje u pravosuđu i da se govori o njihovom neradu”, kaže bivši ministar sigurnosti BiH.

Nasljedniku na poziciji ministra, Fahrudinu Radončiću poručio je da “nastavi da raskrinkava ‘ovu hobotnicu’, da traži veću političku podršku i da kroz izvršne organe i zakonodavna tijela u BiH pravi ambijent za potpuno resetovanje pravosudnog sistema”.

Dragan Mektić danas je više od tri sata saslušavan u Tužilaštvu BiH, a zbog projekta Evropske unije iz 2013. godine, kroz koji se nabavljala vatrogasna oprema u po pet općina u FBiH i RS. 

#BiH #VSTV #TužilaštvoBiH #DraganMektić