Članak

'Tiha noć' u Hong Kongu

Antivladini protesti u Hong Kongu nastavit će se i tokom Božićnih praznika u najposjećenijim šoping centrima i na drugim turističkim destinacijama u autonomnoj pokrajini.

(Patria) – Antivladini protesti u Hong Kongu nastavit će se i tokom Božićnih praznika u najposjećenijim šoping centrima i na drugim turističkim destinacijama u autonomnoj pokrajini.

Uprkos upozorenjima policije koja ipak ne planira veće prisustvo, demonstranti će u Božićnoj noći održati marš koji su nazvali 'tiha noć' u dijelu grada Tsim Sha Tsui gdje se građani Hong Konga uobičajeno okupljaju u vrijeme Božića.

Građanski front za ljudska prava, koji je do sada organizirao najveće marševe sa više od milion ljudi, najavio je marš i u novogodišnjoj noći.  

Antivladini protesti koji su ušli u sedmi mjesec, donekle su izgubili na intenzitetu, ali ne i učestalosti.

Policija je u periodu od juna uhapsila više od 6.000 osoba zbog učešća u protestima.

Stanovnici Hong Konga putem protesta negoduju zbog kineskog uplitanja u unutarnja pitanja i navodnog kršenja sloboda koje su garantirane ovoj bivšoj britanskog koloniji nakon što je vraćena Kini 1997. godine i proglašena autonomnom pokrajinom.

Kina negira uplitanje i tvrdi da je opredijeljena za ranije dogovorenu formulu 'jedna zemlja, dva sistema', te okrivljuje strane sile za provociranje nemira.

 

#Svijet