Članak

Minimalizam u spavaćoj sobi

Minimalistički pristup optimalan je kad su u pitanju prostorije za odmor.

Ako uzmemo u obzir da gotovo trećinu svakog dana provedemo u snu ili odmoru, utoliko vrijedi posvetiti pažnju prostoru u kojem odmaramo i spavamo – svejedno da li se radi o spavaćoj sobi ili za to predviđenom dijelu neke druge prostorije.

Pored osnovnih uvjeta koje treba ispunjavati poput čistoće, odgovarajuće temperature i udobnog ležaja, poželjno je da prostor predviđen za spavanje ne sadrži bilo šta što može ometati vaš san – poput radio i TV prijemnika, dramatičnih boja, grubih tekstura, previše namještaja i, uopće, stvari.

Utoliko je minimalizam optimalno rješenje za vašu spavaću sobu ili kutak za odmor.

Nastao početkom 90-ih kao odgovor na prebukirane i nepraktične prostore, te kao refleksija tehnološkog napretka, minimalizam je jedini stil koji će uvijek biti u trendu jer prati i prilagođava se novom vremenu i razvoju, ali i zato što koristi više pristupa koji su izrodili više pod-stilova ili pravaca.

Iako može postići visoki stepen estetike, minimalizam u svojoj biti 'svlači' svaki prostor do njegove osnovne funkcije.

U našem slučaju, odmor i spavanje.

Prirodni materijali, neutralne boje, strateški odabrani akcenti i, prije svega, pažljivo odabrana tema gdje se ohrabruju fuzije sa drugim stilovima – odlike su novih minimalističkih enterijera.

Spavaća soba njujorških dizajnera u Maroku spoj je modernog i tradicionalnog. Reducirani crveni akcenti, te tradicionalni uzorci prekrivača i balkonske ograde protuteža su hladnim sivim - tipično minimalističkim tonovima.

Kako toliko sive na jednom mjestu može djelovati tako toplo? Odgovor je u mekim oblicima namještaja i asesoara, tonalnoj igri, decentnim uzorcima prekrivača i asesoara, mekoći draperije, biljkama i velikom svjetlosnom otvoru.

Centralni zid u matiranoj klasično plavoj koju je institut Pantone proglasio Bojom godine 2020. izvrsno parira elementima od drveta i iako sivom - ipak toplom (zahvaljujući baršunastoj teksturi) uzglavlju kreveta koji dominira ovom minimalističkom spavaćom sobom.

U susretu sa drugim stilovima poput rustičnog, minimalizam se ponaša poput slikarskog kanvasa - treba samo nanijeti sigurne pokrete rukom, znalački. Ovdje je to postignuto sa vintage švedskim ormarom iz 18. stoljeća i otomanom jednako drevnim, ali tako obrađenim da još dugo traje i osvaja. Igra mekim, toplim teksturama tepiha i uzglavlja daruje mekoću ovoj spavaćoj sobi i spašava je od hladnoće sive boje.

Bez da vidimo refleksiju na staklu, iz prvog puta pogađamo da se radi o Mediteranu. Vlasnik nam to poručuje izborom keramičkih pločica u hodniku, bjelinom prostora koju samo jednom presijeca trendovska plava boja prekrivača - sve kako bi naglasili zen krevet u bezvremenoj kombinaciji oraha i metala. Dokaz da samo jednostavno može biti savršeno.

Još jedna spavaća soba sa krevetom kao glavnim akcentom koji podsjeća na mramor Mediterana. Plava i bijela kao boje mora, neba i mira, zajedno sa impresijom hladnoće 'kamenog' kreveta sasvim će sigurno 'rashladiti' u ljetnim mjesecima.

A da ne bi postalo hladno u sivoj, ogrnite se krznom i okitite zlatom. Tekstura i boja ovog prekrivača od vještačkog krzna konfrontira dvotonalnu sivu sobu, kao smeđi pigment u inače sivom, ali mekom tepihu. Zidni dekor od zlatnog lišća ukida nekadašnju zabranu kombiniranja srebrnih i zlatnih tonova. Vintage sat na zidu prati osjećaj nostalgije koji su ovoj prostoriji dali tamniji topli tonovi i mekane teksture.

 

(L. Džaferović)

fotografije Elle Decor

 

 

#Lifemagazin