Članak

Zajednički mornarički dril Kine, Rusije i Irana za 'jačanje saradnje'

Kina, Rusija i Iran u petak će početi zajedničke mornaričke drilove na Indijskom okeanu i u Omanskom zaljevu, saopćilo je kinesko ministarstvo odbrane.

(Patria) – Kina, Rusija i Iran u petak će početi zajedničke mornaričke drilove na Indijskom okeanu i u Omanskom zaljevu, saopćilo je kinesko ministarstvo odbrane.

Kina će u svrhu vježbi koje će trajati do ponedjeljka, osigurati Xining, vođeni uništavač projektila.

Zajednička mornarička vojna vježba bi trebala ojačati saradnju mornarica ove tri zemlje, izjavio je glasnogovornik kineskog ministarstva Wu Qian i objasnio da se radi o 'uobičajenoj vojnoj razmjeni' koja je 'usklađena sa međunarodnim pravom i praksama'.

On je naglasio da vježba 'nije neophodno povezana sa regionalnom situacijom'.

Omanski zaljev koji će biti jedan od poligona za vježbu, naročito je osjetljivo područje jer je povezan sa Hormuškim tjesnacom kroz koji prolazi petina količine nafte na svjetskoj razini, a koji je također povezan sa Zaljevom.

Vježbe se održavaju paralelno sa rastućim tenzijama između SAD i Irana, ali i Kine.

Podsjetimo, tenzije između SAD i Irana u porastu su od prošle godine kada je američki predsjednik Trump objavio da SAD izlaze iz tzv. nuklearnog sporazuma s Iranom i 6 drugih zemalja, te da SAD ponovo uvode sankcije Iranu zbog kršenja sporazuma.

Nakon toga su uslijedili napadi na međunarodne brodove u vodama Zaljeva, kao i napad na saudijske pogone za preradu nafte, za što je Trump optužio Iran koji negira umiješanost.

Kina ima bliske odnose s Iranom u oblasti trgovine, energetike i diplomatije, ali i sa Saudijskom Arabijom koju Iran smatra oponentom.

Reuters prenosi da će kineski predsjednik Xi Jinping iduće godine vjerovatno posjetiti Saudijsku Arabiju kao domaćina samita G20.

#Svijet