Članak

Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori

Poslanici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandman DF-a čiji su zastupnici nakon incidenta odstranjeni iz Skupštine.

(Patria)  - Glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Skupštini Crne Gore, javlja podgorički portal Vijesti.

Za Zakon je glasalo 45 poslanika DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanici SDP-a.

Poslanici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandman DF-a čiji su zastupnici nakon incidenta odstranjeni iz Skupštine.  Poslanici Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore uhapšeni su nakon što su večeras u Skupštini Crne Gore izazvali haos u plenarnoj sali.

Sjednica je bila prekinuta netom iza ponoći kad se dogodilo naguravanje predstavnika opozicije nakon što je bačena naprava nalik suzavcu. 

Potom je osiguranje izvelo premijera Duška Markovića iz skupštinske dvorane. Prema riječima zastupnika vladajuće koalicije, navodno je flašom u glavu pogođen i jedan zastupnik.

U međuvremenu je policija, uz pomoć "pauka", deblokirala tri putna pravca - kružni tok kod podgoričkog aerodroma, Zlaticu, kod restorana "Tri Bora" i Nikšićki put, navodi portal Analitika.

Više osoba, među kojima je i jedno svešteno lice, privedeni su nakon što su se oglušili o naređenja policije da uklone automobile sa bulevara na izlazu iz Podgorice, u naselju Zlatica, javile su Vijesti.

Vladika Joanikije pozvao je okupljene na mostu Blaža Jovanovića da se mirno raziđu i okupe kod Hrama Hristovog vaskrsenja. On je pozvao i ljude okupljene u ostalim crnogorskim gradovima da se takođe u miru raziđu, naglašavajući da Mitropolija crnogorsko-primorska nije pozvala nikoga da izađe na ulicu. 

Joanikije je najavio da će biti formirani "mjesni odbori za odbranu crkava i manastira i svetinja SPC."

Premijer Crne Gore Duško Marković Premijer Duško Marković rekao je da žali zbog neodgovornog odnosa prema parlamentu i temi koje je poslanike DF-a podstakla na takvo ponašanje.

Podsjetio je da je pokušao danas da nađe tačke spajanja, razgovorao je dva sata sa mitropolitom Amfilohijem.

#Region