Članak

Granični policajci: Galić nema plan, Sindikat izdao, policajce diskriminišu po svim osnovama

Granični policajci ovaj put navode da komunikacija policajaca, komandira, načelnika i na vrhu lanca HDZ-ovog direktora Zorana Galića nije dala nikakvog efekta.

SARAJEVO, (Patria) - Novo pismo o problemima policajaca Granične policije BiH stiglo je na adresu agencije Patria. 

U njemu se navodi problemi sa slanjem graničnih policajaca u otkomandu. 

Granični policajci ovaj put navode da komunikacija policajaca, komandira, načelnika i na vrhu lanca HDZ-ovog direktora Zorana Galića nije dala nikakvog efekta. Ogorčeni su i na sindikat za koji kažu da je odavno pokazao da ne stoji uz granične policajce.

“Direktor Granične policije BiH Zoran Galić nikada nije imao jasan plan oko dodatnog angažiranja graničnih policajaca na istočnoj granici. Tako na primjer iz Hercegovine se policajci šalju na 15 dana u otkomande, dok se iz Posavine šalju i više od godinu dana. Vrši se konstantna diskriminacija i policajci su prepušteni na milost i nemilost komandirima”, navodi se u pismu. 

Policajci navode da se iz jedne organizacione jedinice u otkomandu šalju po dvije grupe u razmaku od tri mjeseca, na način da se te grupe graničnih policajaca salju na neodređeno vrijeme preko godinu dana, a nova grupa na period od tri mjeseca. 

Granični policajci, koji više ne žele da trpe, pitaju Galića, Sindikat, ali i javnost zašto se vrši diskriminacija policajaca, kada se zna da će migrantska kriza trajati možda i godinama. 

“Dakle, to nije stanje da se pojavila trenutna potreba na jednom dijelu granice pa je hitno popunjeno novih brojem policajaca. Naprotiv, direktor je odlučio da se direktno vrši diskriminaciju graničnih policajaca na način da je limitirao broj granicnih policajaca koje salje u otkomandu na nekih 40 posto. Da pojasnimo, po Pravilniku ako se salje u otkomande policajce do 80 kilometara udaljenosti istima ne pripadaju nikakvi dodaci, kao što su smještaj dnevnice odvojen život... Dakle, zbog novčanih izdavanja već pune dvije godine direktor vrši diskrimimaciju policajaca Granične policije tako što samo trećina policajaca i to iz pojedinih organizacijskih jedinica mogu ići u otkomande i onda ih tamo drži po godinu dana, dok ostalih 60 do 70 posto graničnih policajaca su ‘amnestirani’ od otkomandi. Nadalje, diskriminaciju nije odredio samo direktor nego i komandiri koji na razne načine manipulisu otkomandama, pa tako diskriminiraju po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, salju one koji im se ne sviđaju. Bolje rečeno rješavaju se onih koji se ne uklapaju u njihovu viziju Granične policijeBiH, poručuju granični policajci.

Granične policajce, kako navode, posebno boli činjenica da se njihove kolege iz Hercegovine šalju u otkomande po 15 dana po potrebi. 

“Iz Hercegovine se policajci šalju u blic otkomande, dok se iz Posavine konstantno drže više od godinu dana po grupama. Da bi apsurd bio veći, posljednja grupa dobila je rješenja na tri mjeseca i zamislite prethodne grupe koji su na neodreženo vrijeme ostat će u otkomandama za čitave tri grupe po tri mjeseca. Javno pitamo direktora Galića kako može obrazložiti koliko vrijedi policajac iz Hercegovine u odnosu na ove iz Posavine??? Komandire pitamo kako će obrazložiti činjenicu da jednu grupu šalju na godinu dana iz iste jedinice. A iz iste jedinice drugu grupu šalju na tromjesečnu otkomandu. Mislimo i nadamo se da u ovoj državi ima neka institucija koja će javno reći da se prestane sa diskriminacijom graničnih policajaca”, nadaju se granični policajci. 

Potcrtavaju da ovakav način popunjavanja istočne granice nije dobar, jer  policajac je policajac bio udaljen od Zvornika, Bijeljine ili Visegrada 20, 50 ili 100 kilometara, treba biti u otkomandi isto, baš kao što u otkomandi treba biti i Hrvat i Srbin i Bošnjak.

“Ovo stanje traje već pune dvije godine. A dok javnost i mediji ne počnu reagovati, policajci će i dalje biti diskriminirani od agencije koja treba da provodi zakone a ne diskriminaciju. Strašno je to da nema sluha kod rukovodioca, samo sliježu ramenima, pa zar je tako teško donijeti jasan stav da će migrantska kriza trajati još godinama i da sve granične policajce treba opteretiti jednako. Voljeli bismo vidjeti demant direktora Galića na ovaj tekst, da nam svima pojasni kojim kriterijumima su ‘neki’ granični policajci u otkomandama preko godinu dana dok ‘drugi’ po 15 dana ili tri mjeseca?? Očigledno da riječ ‘ravnopravnost’ ne postoji u Graničnoj policiji BiH”, zaključuje se u jednom od brojnih pisama graničnih policajaca, koja u posljednje vrijeme sve češće stižu na adresu agencije Patria

#BiH #GraničnaPolicijaBiH #ZoranGalić