Članak

Nema granice bahatosti: Sebija Izetbegović otela parking općini Centar, parkiranje naplaćuju portiri

Dok se Bakir stara da u državi Bosni i Hercegovini što manje funkcioniše sistem, prva u Bošnjaka Sebija Izetbegović demonstrira svoju moć i tiraniju gdje god stigne. 

Piše: Rasim Belko


Bračni par Čaušesku provodio je diktaturu i tiraniju nad rumunskim narodom 25 godina. Poznati po najokorjelijim metodama vladanja, Čaušeskijevi su samo blijeda kopija oligarha Sebije i Bakira Izetbegović. 

Dok se Bakir stara da u državi Bosni i Hercegovini što manje funkcioniše sistem, prva u Bošnjaka Sebija Izetbegović demonstrira svoju moć i tiraniju gdje god stigne. 

Nakon što je zdravstvo u Kantonu i Sarajevo, a dijelom i u Federaciji BiH, stavila pod svoju apsolutnu kontrolu i građane dovela u situaciju da izbjegavaju odlazak na KCUS kako ne bi dodatno narušili vlastito zdravlje, Sebija Izetbegović kreće i u druge projekte. 

Sebija Izetbegović odlučila je oteti zemljište općine Centar, na njemu napraviti parking i naplaćivati ga. Radi se o parkingu kod Klinike za ginekologiju i akušerstvo. 

Zakoni za porodicu Izetbegović odavno su postali nevažeći, pa je generalna direktorica od KCUS-a odlučila napraviti loše mjesto za zdravstvo, ali odlično za parking. 

Svakom iole pismenom potpuno je jasno da KCUS nema nikakve zakonske mogućnosti za obavljanje djelatnosti naplate parkinga, a posebno jer se taj parking nalazi na zemljištu Općine. 

Ali, ko će bosanskoj ili ti ga bošnjačkoj Eleni Ceaușescu reći ne može.

Pokušali smo provjeriti ima li ko spreman da odbrani zemljište općine Centar, ali sve je nijemo kada se radi o interesima prve bošnjačke dame. 

Iz Općine odgovora nema, samo "muški muk" i tišina. A pitali smo ih za “informaciju o korištenju parkinga kod porodilišta (Klinike za ginekologiju i akušerstvo)”. Čekali odgovor, ali ga nismo dočekali. 

“Više građana proteklih dana nam se obraćalo upitima o naplati na tom parking, tvrdeći da portiri Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu naplaćuju parking. Prema našim saznanjima zemljište na kojem je parking, vlasništvo je općine Centar. Zamolio bih Vas za sljedeće informacije: Jeste li upoznati s korištenjem ovog parkinga od strane KCUS-a? Ima li KCUS dozvolu za naplaćivanje parking, s obzirom da to nije njegova djelatnost? Planirate li i jeste li ranije slali inspekcije povodom naplate parkinga na zemljištu općine Centar?”, bilo je naše pitanje općini Centar. 

Možda u Općini nisu znali za ovo, pa ih naša pitanja zatekla. Možda će nakon upita i provjeriti stanje na terenu, pa zaustaviti javašluk Sebije Izetbegović. 

Ili možda neće, jer dvoje lidera i jedna SDA odavno kontrolišu život u ovom kantonu i državi. Rukovodstvo općine Centar, njegova zakonodavna i izvršna vlast zaista se nalaze u teškoj poziciji. Sebiji Izetbegović sve se rjeđe suprotstavljaju i politički oponenti, a onda je teško očekivati da joj se suprotstave stranačke kolege koje su na vlasti u centralnoj sarajevskoj općini. 

Pokušali smo odgovore dobiti i od službe za odnose s javnošću KCUS-a. A unaprijed znali da ih dobiti nećemo, jer s KCUS-a informacije ne mogu dobiti mediji koji nisu čarobno ogledalce hanume Izetbegović. 

Jer ona je moć, vlast, sistem. Aždaha iznad naših glava, našeg zdravlja, doma, općine, države. 

Sebija Izetbegović ima pravo da nam oduzme sve što imamo. Stan, kuću, parking. Može i da nam oduzme općinu, ako joj je volja. 

Sve joj to dopušta sistem u kojem suvereno vlada, kao rijetko viđeni tiranin. A sistem su joj dali - građani ovog grada, kantona, entiteta, države. Građani koji već godinama, a ispravnije je reći decenijama glasaju za tiraniju SDA. 

Mazohizam je to, koji bi trebali istraživati najveći stručnjaci ovog našeg doba. Jer kako objasniti da biramo osobe koje nam odbijaju liječiti djecu. Osobe koje od najvećeg bolničkog centra u državi prave sistem za obračun sa svima koji joj nisu dragi. 

Teško, jer je neobjašnjivo. 

Zato, kada povezete nekog na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo ponesite tablete za smirenje i ne zaboravite koju markicu da Sebiji platite parking. 

A onda, dok sjedite u vozilu na Sebijinom parkingu, molite Allaha, Boga, neku silu u koju vjerujete, držite palčeve i šta već. Jer svaki odlazak na KCUS sadrži veliku mogućnost neželjenih efekata.

Ukoliko primijetite neko neželjeno dejstvo, molimo vas obratite se portiru koji naplaćuje parking, jer dežurnog ljekara nema. On je dio ušteda. 

#BiH