Članak

Jesu li DF i SBB djelujući kao sjenke SDA presudili svojoj političkoj budućnosti?

Zastupnici DF-a i SBB-a danas su uspostavili novi modalitet političkog djelovanja. 

Piše: Rasim Belko


Promjene vlasti u zakonodavnim i izvršnim tijelima kroz promjene parlamentarne većine nije nešto što se dešava prvi put u historiji demokratije i modernog parlamentarizma. 

Naprotiv, državne i druge vlade nerijetko i u svijetu i kod nas “padaju” kada dođe do promjene većine koja odlučuje. 

Ono što se danas dešava u Skupštini Kantona Sarajevo rijetko je viđeno. Neću govoriti o procedurama, o tome će odlučiti Ustavni sud. Neću govoriti ni ko jeste, a ko nije upravu. Sve su ih birali građani, pa nek drugi put drugačije razmišljaju. Ili, ako im se ovo sviđa neka biraju isto ili slično. 

Međutim, posebno upada u oči ponašanje stranaka koje imaju svoje predstavnike u najvišim državnim tijelima - Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost. 

Dvije stranke bez kojih bi SDA bila na velikim mukama djeluju kao sluge onima koji žele zagospodariti Kantonom Sarajevo i milijardama koje im taj Kanton donosi. 

Poput čovječjih sjenki, kojima se povremeno samo vide ruke i od kojih se pomalo čuju glasovi, zastupnici DF-a i SBB-a danas su uspostavili novi modalitet političkog djelovanja. 

Rijetko govoriš i samo pritišćeš yes. 

Ako oni iz SDA kritikuju nekog, red je da i ti malo kritikuješ tog istog. Jer si koalicija. Nema nikakve veze što si s tim kojeg kritikuješ do jučer kritikovao ove za koje danas dižeš ruku ili klikaš yes. 

Jer to si ti. Zanima te parče vlasti. Procedure manje više. Tvoji šefovi, Željko i Fahro potpisali su “Petak 13”. To je novi put tvoje stranke. Put koji vodi do samouništenja. 

To ti danas ne vidiš. Zato i dižeš ruke za ono što ti iz SDA kažu. 

Političko ludilo ili bolje rečeno politički kriminal zbog tebe je čini se dobio novi model. Afere političkih papaka umjesto medijskog ekskluziviteta zbog takvih su svakodnevica. 

Digao bi ti, da, ti iz Demokratske fronte ili Saveza za bolju budućnost, digao bi glas i što glasnije možeš poručio: “SDA i njen lider su politička/bošnjačka mafija. Dodao bi i da obraz nikada nećeš prodati, da nikada s njima u koaliciju nećeš. Poručio bi im da si već jednom platio cijenu”. 

A onda se sjetiš “Petka 13” i vašeg zajedničkog vođe Bakira Izetbegovića. Pa ti drago što si u njegovom krilu. Glasaš za novu većinu u Skupštini Kantona Sarajevo, kao da si ti osvojio vlast. A znaš da nisi. Sve si, po političkom uticaju minorniji. Sve te je manje u ovoj sarajevskoj, ali i drugim skupštinama.  

A ono najgore po tebe, zastupniče iz DF-a i SBB-a, slijedi uskoro. 

Uskoro će ti na naplatu doći takav račun da ćeš bankrotirati. Vikat ćeš i žaliti se da vas je Bakir izdao, ali ni sam sebi ovaj put nećeš vjerovati. 

Jer, ti si samo sjenka onih što više decenija kontrolišu sve. One moći protiv koje si se borio, a danas je tapšeš i tepaš joj. 

Zato, budi svjestan, zastupniče iz SBB-a i DF-a, olovke koje vlast znače ovo će da pamte. Uskoro će te olovke ponovo u političku tekmu, samo će sada umjesto lošeg prvog izbora zaokružiti igrače s pričuvne ili ti ga rezervne klupe. A vas, zastupniče DF-a i SBB-a, na toj klupi biti neće. 

Kao što nema i nekih ranijih sjenki moćne bošnjačke mafije. 

#BiH #SkupštinaKS #SDA #DemokratskaFronta #SBB