Članak

'Libertas': Art terapija kao medicinski oblik podrške osobama s poteškoćama

Po završetku radionica, organizirane su izložbe

SARAJEVO, (Patria) - Udruženje "Libertas“ u Sarajevu je organizovala naučni projekat "Art terapija kao medicinski oblik podrške osobama s intelektualnim, fizičkim i psihosocijalnim
teškoćama“, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. 

Naučni radnici koji su učestvovali na ovom skupu istakli su da muzičkom i likovnom umjetnosti za djecu afirmiraju kritičko i estetsko promišljanje, potičemu stvaralački proces, čime utječu na spoznajno-vrijednosni aspekt djece, odnosno na mogućnost njihove osobne nadogradnje i kulturnog prosperiteta, te promovišu kulturu življenja i vrijednost cjeloživotnog učenja i stvaranja, saopćio je "Libertas".

"Libertas“ je, kažu, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, organizovala i interaktivne kreativno-terapijske radionice za djecu i omladinu s teškoćama u razvoju i učenju te njihove porodice.

Učesnici radionica su, također, educirani o temeljnim muzičkim i likovnim pojmovima (segment obrazovne djelatnosti) te informirani o mogućnostima recikliranja i izrade božićnih i novogodišnjih ukrasa. Projekt je još obuhvaćao radionicu ručnog rada, radionicu keramike i likovnu radionicu.

U kreativnim radionicama učestvovala su djeca s teškoćama u razvoju, roditelji i članovi porodica djece s teškoćama u razvoju i djeca bez teškoća u razvoju. Voditelji kreativnih radionica bili su pedagozi, socijalni radnici i umjetnici. U kreativnim radionicama organizovano je slušanje dječje muzike, pjevanje i plesne aktivnosti učesnika kreativnih radionica. Učesnicima radionica iz Udruženja „Oaza“ donirani su novogodišnji paketići.

Po završetku radionica, organizirane su izložbe u „Domu mladih“ (Festival „Kao nekad pred Božić 2019“) i u Župnom uredu Crkve Presvetog Trojstva u Sarajevu (Božićni sajam), na kojima su učesnici izložili svoje radove nastale tokom trajanja radionica.

U okviru službenog programa Festivala „Kao nekad pred Božić 2019“ upriličen je prigodan dječji program u kojem su nastupili Minja Subota, Mladen Jeličić-Troko, baletna skupina „Bellarte“ i dječji zbor vrtića „Sveta obitelj“.

"Rehabilitacijsko-terapeutske aktivnosti razvijaju motoričku spretnost, kreativno izražavanje, samostalnost i samopouzdanje, smanjuju negativne učinke simptoma oštećenja, te razvijaju socijalne kompetencije kod korisnika, pa je Udruga „Libertas“ organizirala kreativne radionice izrade božićnih i novogodišnjih ukrasa od ekoloških materijala i reciklažnog otpada, za koje su sudionici donosili od kuće otpad kao materijal za rad“, kazao je predsjednik Udruge „Libertas“ Pavao Zornija.

#Lifemagazin #Libertas