Članak

ANALIZA Izetbegoviću, nisu se Sarajevu desile Tibre nego ste se desili vi, turkovići, brankovići...

Ako moj lider zna da ja mogu biti najbolji, onda mogu.

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) u svom novogodišnjem obraćanju potvrdio je nedavno riječi uvaženog fra Ive Markovića „poremećen narod bira poremećene vođe“. Toliko pogubne istine u samo jednoj frazi. Okupljena masa, mahom dugogodišnji i „istaknuti“ stranački kadrovi, oduševljeno su aplaudirali na izjave koje su na momente podsjećale na one nepromišljene izrečene u Hrvatskoj od strane Kolinde Grabar Kitarović. Polemizirao je Izetbegović s novinarima ko se prvi od koga očešao, on o Kolindu ili Kolinda od BiH! Neukusno i neduhovito.

Ima još jedna narodna čega se pametan stidi..., pa je s puno samopouzdanja Izetbegović okupljenima, a odgovarajući na pitanje o Nedžadu Brankoviću, kazao: 

„Nedžad Branković je bio moj prijedlog, ali i izbor kadrovske komisije. On je vrlo sposoban čovjek, profesor je i stručan za oblast koju će pokrivati. 

Branković je zaslužan čovjek, patriota, posvećen čovjek, dobitnik Zlatnog ljiljana, on je svaki dan pod kišom granata išao na Sarajevski tunel i pretrčavao na drugu stranu, rizikujući život, sve dok nije napravio tunel", rekao je Izetbegović.

Što se tiče afera koje su se vezivale za njegovo ime, Izetbegović je rekao da su afere pale na sudu, a da on vjeruje sudovima.

"I šta ćemo sada s tim? Sudovi su očistili te priče o Brankoviću i mi sada treba da odbacimo stručnog i posvećenog patriotu jer su bile neke afere koje su nestale“, dodao je Izetbegović.

Pa, predsjedniče, mi nećemo ništa, na takvo ponašanje i kadroviranje, imate, kako ono rekoste, najkancerogeniji problem – odlaze mladi, sposobni, obrazovani...Ostaju podobni, pa se onda nemojte pitati kako nam se desiše Tibre, nisu se desile Tibre, desili smo se mi, vi...kadrovi koji su podložni sistemu trange-frange, korupciji, mitu...i onda biznismeni to debelo koriste.

Ako je Branković toliko dugo participirao na različitim funkcijama (a preko više firmi i dalje je naslonjen na budžete) kako onda vi dajete šansu ljudima koji znaju, jer kako rekoste u vlasti upravo ima ljudi koji ne znaju dovoljno.

Predsjednik SDA upitan je i za izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je nedavno na parlamentarnoj komisiji izjavila da BiH nema MAP. On je kazao da je uvjeren kako će Turković biti dobra ministrica. Sigurni smo da hoće, ali po onome kako Izetbegović vidi dobrog – poslušnog ministra.

"Znam je dugo. Ona je s nama decenijama i ima ogromno iskustvo u diplomatiji. Isto tako uvjeren sam da će se desiti poneki gaf. Turković je bila van BiH i ne poznaje dovoljno unutrašnju situaciju, a đavo je u detalju i dešavat će se ovakve stvari. Nije pročitala, niti je bilo ko osim članova Predsjedništva BiH pročitao materijal koji se odnosi na Program reformi BiH. Znao sam neke bitne detalje jer mi je to rekao Šefik Džaferović, ali nisam imao integralni dokument Programa reformi BiH", rekao je Izetbegović.

Zaključio je riječima da je Bisera Turković formirala stav na bazi onoga što je pisalo u međunarodnim medijima. Pa, da li je realno da na ovakve riječi puna sala zaplješće. O kakvoj mi svijesti govorimo. 

"Pogriješila je što je uopće komentarisala tu stvar, jer nije upravu. Desit će se poneki gaf. Ona će sigurno biti stručna i dobra ministrica. To ćete vidjeti, pitajte me iduće godine za njen rad", rekao je Izetbegović.

Gaf po gaf i vanjska politika doći će do Muslimanskog bratstva i onoga što je blisko Turković i Izetbegoviću koji se dugo poznaju. Da biste, dakle, bili dobar ministar morate poznavati Izetbegovića.

Ako moj lider zna da ja mogu biti najbolji, onda mogu. Nije važno koju sam školu završio, važno je da lider vidi da ja to mogu!

Govoreći o još uvijek aktuelnoj Vladi KS, istakao je da su imali mnogo gafova. Ako se smjenjuju po gafovima, a on je najavio još gafova svoje ministrice Turković hoće li i nju neko smijeniti?

Jedini napredak kod Izetbegovića jeste da je ove godine, za razliku od prošle, priznao da je SDA dijelom kriva za loše obrazovanje, odlazak mladih, ali i dalje nema odgovornosti za to. Tu pokazuje odlike slabosti, boji se promjena, zato bira Turković i Brankovića...odane kadrove, dobro uhodane u igru koja u začaranom krugu BiH vuče na svjetsko dno u ekonomiji, investicijama, načinu života. 

#BiH