Članak

Održana prva sjednica Vijeća ministara

U prvoj varijanti idejnog projekta iz 2017. godine granični prelaz je predviđen kao međunarodni granični prelaz za putnički saobraćaj i saobraćaj robe

(Patria) - Vijeće ministara BiH, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje,  donio je Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta „Izgradnja graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija“, kojom je prvobitna vrijednost sa 11.000.000 KM povećana na 14.500.000 KM. 

U prvoj varijanti idejnog projekta iz 2017. godine granični prelaz je predviđen kao međunarodni granični prelaz za putnički saobraćaj i saobraćaj robe koja ne podliježe inspekcijskom nadzoru.
Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o graničnim prelazima iz 2018. godine, GP Bratunac – Ljubovija je kategorizovan kao granični prelaz za međunarodni drumski saobraćaj putnika i roba na kojem se izvoze, uvoze i provoze sve vrste roba koje podliježu inspekcijskim kontrolama.

Dodatna sredstava od 3.500.000 KM, uz ranije obezbijeđena budžetska sredstva od 11.000.000 KM, bila bi dovoljna za izgradnju  GP Bratunac – Ljubovija, kako je to i predviđeno projektantskom cijenom u ukupnom iznosu od 14.500.000 KM.

Istovremeno, Vijeću ministara je razmotrio i usvojio Informaciju o projektu izgradnje graničnog prelaza Svilaj.

S tim u vezi, zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH da: pokrene procedure na izgradnji graničnog prelaza Svilaj – Donji Svilaj, u skladu sa međunarodnim ugovorom u okviru odobrenih sredstava kroz višegodišnji projekat i donirana sredstva Evropske unije i Evropske investicione banke, Vijeću ministara predloži odluku o uvećanju vrijednosti višegodišnjeg kapitalnog projekta izgradnje graničnog prelaza Svilaj – Donji Svilaj za 7.000.000 KM, koliki je procijenjeni iznos potrebnih sredstava za završetak ovog projekta.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, donio je Odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period januar – mart 2020. godine, u iznosu 241.500.000 KM.

To je 1/4 sredstava odobrenih za finansiranje bh. institucija u skladu sa Zakonom o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu. Finansiranje višegodišnjih projekata, koji su usvojeni u budžetima prethodnih godina, kao i programa posebnih namjena, biće nastavljeno iz sredstava koja su prenesena u skladu sa Zakonom o  finansiranju institucija BiH, odnosno obezbijeđena namjenskim donacijama.

#BiH