Članak

Federalni zastupnici podržali izmjene Zakona o izmirenju obaveza stare devizne štednje

Prva tačka današnje sjendice je Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate. 

SARAJEVO, (Patria) - Dnevni red 10. redovne sjednice bio je blizu da ‘padne’, ali je na zahtjev opozicije da se glasa pojedinačno, predsjedavajući Mirsad Zaimović dao 10 minuta pauze, kako bi spasio dnevni red. 

Ironično, dnevni red na kraju je podržan jendoglasno sa 82 glasa. 

Prva tačka današnje sjendice je Prijedlog zakona o visini stope zatezne kamate. 

Presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine utvrđeno je da Zakon o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate nije u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju prijedloga ovog zakonskog rješenja navodi se da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u predmetu bro: U 6/19 donio Odluku o dopustivosti i meritumu, gdje je utvrdio da odredbe člana 2. st. (2) i (3) Zakona o visini stope zatezne kamate na neizmirena dugovanja nisu u skladu sa članom ll/3.(k) Ustava Bosne i Hercegovine i članom 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zastitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te je stavio van snage navedene odredbe.

I Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH prošao je pretres u Predstavničkom domu FBiH. 

Razlozi za donošenje Zakona očituju se u omogućavanju „starim deviznim štedišama“ da u redovnom postupku verifikuju svoja potraživanja po osnovu računa stare devizne štednje, čime će se direktno izbjeći sudski troškovi po osnovu dokazivanja visine potraživanja po tom osnovu u sudskom postupku.

Ovaj Prijedlog zakona dobio je podršku Predstavničkog doma FBiH. 

Bez rasprave je podržan i Prijedlog zakona o porezu na ugljovodonike u FBiH.

#BiH #ParlamentFBiH #PredstavničkiDomFBiH #StareDevizneštediše