Članak

Emotivna obraćanja Forte i ministara u Vladi KS

Forto je na kraju svih izlaganja ponovo stao za skupštinsku govornicu s koje je poručio da neće reći 'zbogom' već 'vidimo se'.

SARAJEVO, (Patria) - Tokom današnje sjednice Skupštine KS na kojoj se treba glasati o nepovjerenju Vladi KS obratili su premijer KS Edin Forto i ministri u Vladi KS. Posebno emotivno obraćanje imao je Ismir Jusko, ministar za boračka pitanja KS (SBB).

"Bez ikakvog opterećenja gdje će otići moja profesionalna karijera ili politička. Možda će ovaj govor skupo da me košta - ne interesuje me! Hvala vam za sve", kazao je Jusko nakon čega se izgrlio s ministrima i dobio aplauz u Skupštini KS.

Ismir Jusko će u novom sazivu Vlade KS kao kadar SBB-a biti imenovan za novog ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u okviru nove koalicije SDA; SBB, DF, BOSS. 
Ministar prostornog uređenja KS Damir Filipović kazao je kako će se kandidirati za Sabor Islamske zajednice u BiH jer ona ne pripada jednoj političkoj opciji.

“Ova vlada bila je jedna duša. Govorili su nam na početku mandata da smo pripravnici, a ja kažem ne daj Bože da nismo bili pripravnici, šta bismo tek onda napravili, kazao je Filipović i poručio da će se kandidovat za Sabor IZ u BiH. Dodao je i kako su sve odluke u ovoj vladi donesene konsenzusom, bez prepirki i svađanja.

„Bili smo korekcija jedni drugima da postignemo jedan konačan cilj, a to je dobrobit svih građana. Sve ono što smo radili dostavili smo u izvještajima. Želim da istaknem da smo ubrzali dinamiku u odnosu na prethodni period kada je riječ o javnim objektima. Posebno sam ponosan što je priveden na kraju projekat rješavanja stambenog pitanja mladim osobama“, dodao je na kraju izlaganja Filipović.

Amel Kovačević, ministar finansija u Kantonu Sarajevu kazao je da se vlast mora domaćinski ponašati prema resursima.

„Dolaskom u Vladu KS ja sam zatekao situaciju da nismo vodili brigu o prihodima u KS. Nismo imali nikakve mehanizme, zakonska rješenja, nismo imali platforme, odluke o tome kako da upravljamo i da unaprijedimo naše prihode u KS. Sada smo posegnuli za različitim mjerama i uspostavili mehanizme koji će osigurati da znamo šta se dešava i prvi rezultati. Utječemo na procese da javna preduzeća konačno počinju da odgovaraju nekome za finansijske rezultate u KS. Ustanove koje imamo u KS imaju konačno nekome da odgovaraju nekome za utrošena sredstva, da naplatimo sve što smo trebali, a ne da se ovdje neko ponaša kao da je alajbegova slama ovo naše društvo i resursi“, rekao je Kovačević.

Forto je na kraju svih izlaganja ponovo stao za skupštinsku govornicu s koje je poručio da neće reći 'zbogom' već 'vidimo se'.

Nakon obraćanja izglasana je pauza te će nastavak sjednice početi u 13:45.

#BiH