Članak

Udruženja poručila Grubeši: Prestanite obmanjivati javnost o Revidiranoj strategiji

Angažman traže od Vijeća ministara i Tužilaštva BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Ministar Josip Grubeša ne posustaje sa političkim pritiscima da Vijeće ministara BiH usvoji tzv. Revidiranu strategiju za progon ratnih zločinaca.

Uzrok za novi politički pritisak za usvajanje navedene startegije i napad na žrtve je po svemu sudeći boravak u BiH Joanne Korner, osobe koja je 2016 godine u saradnji sa OSCE i ICTY sačinila kritički izvještaj o radu institucija BiH po predmetima ratnih zločina u BiH.

Joanne Korner je ovih dana završila svoju novu misiju u BiH i uskoro se očekuje njen novi izvješataj o progonu zločinaca i stanju predmeta ratnog zločina u BiH.

Očigledan strah od novog izvještaja Joanne Korner je nanovo aktivirao nalogodavce ministra Grubeše da ponove pritisak na Vijeće ministara BiH, saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa. 

"Pozivamo ministra Grubešu da prestane obmanjivati javnost o razlozima neusvajanja strategije, već da pročita međunarodne izvještaje o stanju progona ratnih zločinaca i stanju pravosuđa u BiH, od ICTY/MICT, EU, OHR, OSCE-a, Reiharda Pribea do zaključka Parlamenta BIH ali i izvještaj MICT-a upućen Vijeću Sigurnosti UN kako je ministar Grubeša oslobodio ratnog zločinca Marka Radića-Maku. Upravo ministar Grubeša opstruira izmjene tzv. Revidirane strategije i tako onemogućava progon ratnih zločinaca. Pozivamo Vijeće ministara BiH da hitno donese odluku kojom će naložiti ministru Grubeši da pristupi izmjenama tzv. Revidirane startegije u skladu sa međunarodnim izvještajima i preporukama, a Tužilaštvo BiH pozivamo da javno objave rezultate Pravila puta Rimskog sporauma koji su 2004 godine predati Tužilaštvu BiH na daljnu nadležnost kao dio zahjteva žrtva u pogledu tzv. Revidirane strategije", kaže se u saopćenju.

#BiH #MuratTahirović #UdruženježrtavaISvjedokaGenocida #MuniraSubašić #MajkeEnklavaSrebreniceIŽepa