Članak

Pozitivna priča iz FK Sarajevo: Emotivan oproštaj od trenera Durakovića

Pozitivna priča dolazi nam iz Škole Fudbala Asim Ferhatović Hase i trenera po imenu Damir Duraković

(Patria) - Sportu u Bosni i Hercegovini često nedostaje entuzijasta, volje i želje za pravilan rad s mladima. To je jedan od razloga, upozoravaju stručnjaci, za nedostatak uspjeha u profesionalnom sportu u našoj zemlji. No nešto drugačija priča dolazi iz FK Sarajevo. Pismo roditelja djece generacija 2007. i 2008. godište koji su polaznici Škole fudbala Asim Ferhatović Hase prenosimo u cijelosti.

„U gomili negativnih vijesti vezanih za razvoj sporta u Bosni i Hercegovini, odliva uspješnih trenera mladih generacija budućih sportista, koji svjesni nedostatka novca od kojih mogu pristojno da žive u ovoj državi, a ne žele dodatno profitirati od raznoraznih zakulisnih igara, tipa „igra dijete čiji roditelj više plati“, jedno ime je uspjelo da se svojim stručnošću, moralnim integritetom, entuzijazmom i ljubavlju prema onome što radi, izdigne iz blata u koje smo se doveli.

Pozitivna priča dolazi nam iz Škole Fudbala Asim Ferhatović Hase i trenera po imenu Damir Duraković. Iako skroman i samozatajan u onome što i kako radi, nismo mogli prećutati i zato bar na ovaj način svi roditelji djece sretnika koje je trenirao želimo da izrazimo svoju zahvalnost.

Damir Duraković je jedno od rijetkih imena u BH fudbalu, trenera mlađih generacija, koji se podjednako posvetio svakom djetetu, bez obzira da li je više ili manje nadaren za fudbal. Strog i pravedan prema svoj djeci, svakodnevno im dajući motivaciju da se još više trude jer samo svojim trudom mogu ostvariti svoje snove i ciljeve. 

Pored toga što je u pitanju kvalitetan fudbalski trener, Duraković je prije svega izvanredan pedagog i psiholog. Svjestan da će samo rijetki uspjeti profesionalno da se bave fudbalom, uvjerio ih je da se podjednako moraju truditi i u školi, da moraju međusobno da se poštuju i podržavaju, ukratko rečeno, napravio je od njih vrijedne mlade ljude, koji se međusobno poštuju i pomažu. Nažalost, rijetki su ljudi o kojima možemo toliko toga lijepog da kažemo, a sve gore navedeno je samo mrvica onoga što je trener Duraković uradio za našu djecu. 

Na kraju, želimo da mu se od srca zahvalimo i poželimo puno sreće u daljem radu sa nekom drugom djecom, tužni što to više nisu naša djeca i pomalo ljubomorni na sreću onih koje će nastaviti da trenira“, navode u pismu.

#Sport #FKSarajevo #DamirDuraković