Članak

SMIJEMO LI TO DOPUSTITI Sebija s parkinga zakucava sudbinu svjetionika zdravstva

Uz uštede na pacijentima, ni koja markica s parkinga neće biti viška u preduzeću kolokvijalno zvnaom Klinički centar. 

Piše: Rasim Belko


Da je kojim slučajem košarkašica, Sebija Izetbegović cijepala bi mrežice tricama s parkinga. Ali, svi znamo da košarkašica nije. Zato je Izetbegović hanuma direktorica s parkinga. 

Tekstom s kraja prošle godine, pod naslovom Nema granice bahatosti: Sebija Izetbegović otela parking općini Centar, parkiranje naplaćuju portiri izazvao je buru plaćenika po Facebooku, zaduženih da zaštite kriminal i bahatost prve dame u Bošnjaka. 

Optuživali su nas da izmišljamo, lažemo, da smo ljubomorni na njen “uspjeh” i još svašta nešto. Neke smo morali banovati, jer su prešli granicu kulture dijaloga. 

Zbog tih i takvih, botova, plaćenika i ljubitelja diktature porodice Izetbegović i njihovih miljenika, objavljujemo nastavak priče. 

Naša saznanja iz Općine Centar govore da postoje hrabri ljudi, koji pokušavaju vratiti općinsko zemljište iz kandži diktatorke s KCUS-a. 

Međutim, veći dio te općinske administracije je u SDA. Spoticanja na sve strane. U najvećem problemu je načelnik Nedžad Ajnadžić, trenutno zarobljen između dva velika problema. Niti smije Sebiji, predsjednikovoj voljenoj reći da vrati parking, a ne može tek tako prepustiti općinsko zemljište. Mogao bi i krivično odgovarati.

Zemljište je, kažu nam izvori u centralnoj sarajevskoj općini, planirano za parking, ali pod koncesijom. Međutim, KCUS ni po kojim osnovama ne ispunjava uslove da izađe na tender za koncesiju parkinga. 

Zapravo, vraga ne ispunjava, KCUS ima ono nešto, što niti jedan privatnik nema. Ima Sebiju Izetbegović, koja nakon privatizacije samog Kliničkog centra, želi “poklopiti” okolne parkinge. 

Uz uštede na pacijentima, ni koja markica s parkinga neće biti viška u preduzeću kolokvijalno zvanom Klinički centar. Ali vratimo se onom što je bio light motiv za nastavak priče. 

Nedavno je jedan roditelj na Facebooku potvrdio navode iz pomenutog teksta. Potvrdio je da portiri Sebije Izetbegović naplaćuju parking. Ne samo naplaćuju, nego hladno izdaju i fiskalni račun. 

Znam da će mnogi reći da je to samo još jedan slučaj na spisku apsurda u državi. Ali, smijemo li se tako postavljati na harčenje državne imovine. Sebija očito smije, jer samo preslikava ono što radi njena “jača” polovina. 

Kada Milorad Dodik ili Dragan Čović ispale neku iz serijala izjava protiv BiH, sarajevska politička jalija skače kao na amfetaminima. Toj sarajevskoj političkoj jaliji nedostaje hrabrosti da se obračunaju i sa drugim “neprijateljima” ove države. 

Milorad i Dragan su u Centru i Kantonu Sarajevo bitni i kao 13. rupa na svirali. Gdje je onda ta sarajevska jalija da reaguje na ponašanje diktatorke s KCUS-a. Je li moguće da je oslobodilačko srce ovog grada utihlo i da ga održavaju aparati. Nadam se ne oni aparati s KCUS-a.

Šta je to bitnije od zdravlja? Imamo li pravo ljutiti se na one otvorene neprijatelje i protivnike države za koju živimo, a šutjeti na krtice koje nam tu državu potkopavaju pred očima?

Nema bitnije priče od one o zdravlju, a posebno zdravlju djece. Dok smo se bavili pričama o vladi, većini, poziciji, trgovini, političkim papcima, Sebija hanuma je kopala jamu u zdravstvenom sistemu. Odbijala liječiti djecu, otela državnu zemlju, napravila ilegalan parking, zabranila sjednicu Parlamenta o njenom radu… I ko će ga znati šta sve još. 

E to su “neprijatelji” države protiv kojih bi se morali boriti svi oni koji osjećaju ljubav i odgovornost prema domovini.

Svaki dan diktature, direktorica s parkinga od KCUS-a će nastojati napraviti privatnu kliniku za one sa štelama i partijskim konekcijama. Za obične smrtnike bit će to “bijela kuća” u koju se ide ono kad se baš mora. Al', baš mora. 

Hoćemo li se dovesti u situaciju da nam alternativna medicina postane jedina sigurna. Hoćemo li uz djecu koja trbuhom za kruhom bježe iz BiH u dijasporu slati i djecu kojoj treba medicinska pomoć.

Jesmo li spremni sve to samo nijemo posmatrati i kukati. Od naroda koji je herojski odbranio ovaj grad, postat ćemo kmetovi i robovi jedne porodice i bračnog paru na njenom čelu. 

Imamo li pravo da takvo stanje ostavimo generacijama koje će doći iza nas. Ili ćemo, kao i svaki put do sada dići se i posljednjem u nizu diktatora reći NE MOŽE!

Jer, postavlja se pitanje, smijemo li zbog onih koji dolaze dozvoliti da Sebija Izetbegović s parkinga ugasi svjetionik zdravstva u Federaciji BiH.

#BiH #SebijaIzetbegović #KCUS #RasimBelko #AgencijaPatria #Parking