Članak

Uzvratni udarac za proteste: Hongkonška policija hapsi prominentne demokratske figure

Hongkonška policija uhapsila je tri poznate demokratske figure zbog učešća u antivladinim protestima.

(Patria) – Hongkonška policija uhapsila je tri poznate demokratske figure zbog učešća u antivladinim protestima koji su obilježili najveću političku krizu ove kineske autonomne pokrajine u nekoliko zadnjih desetljeća.

Tako je u petak ujutru uhapšen Jimmy Lai (71), osnivač medijske kuće Next Media koja izdaje antivladine novine Apple Daily, zato što je 31. avgusta učestvovao u maršu koji je prethodno zabranila policija.

Lai, medijski tajkun koji je otvoreno kritikovao kinesku vladu i pritom finansirao prodemokratski pokret u Hong Kongu, uhapšen je u ranim jutarnjim satima u svom domu.

U isto vrijeme i iz istog razloga uhapšen je i Lee Cheuk-yan (63), potpredsjednik Radničke stranke koja je u više navrata osudila sprečavanje građana Hong Konga da održe mirne proteste.

Obojica su nešto kasnije puštena uz kauciju.

Lai je odbio da razgovara s novinarima dok je Lee optužio vladu za politički progon: 'Vlada želi da se osveti i razračuna (s nama) – koriste se zastrašivanjem', kazao je on.

Treći uhapšeni je Yeung Sum (70), bivši predsjedavajući Demokratske stranke.

Glasnogovornik policije Hong Konga potvrdio je hapšenje tri muškarca, navodeći da su učestvovali u nedozvoljenom okupljanju 31. avgusta prošle godine, te da će im se suditi u maju. Također je rečeno da je Lai optužen za zastrašivanje 4. juna 2017. kada je ovaj navodno usmjerio psovke na novinara prokineskog lista Oriental Daily.

Do sada su vlasti Hong Konga uhapsile više od 7.000 osoba zbog povezanosti s protestima, a mnogima je presuđeno za dizanje pobune što povlači zatvorske kazne od po 10 godina. Mnogi su još uvijek u pritvoru.

Građani Hong Konga su i dalje bijesni na kineske vlasti zbog političkog pritiska na grad, dok zvanični Beijing upire prstom na Zapad koji krive za uplitanje i kreiranje nemira.

Prije nekoliko dana osuđen je na deset godina zatvorske kazne i Gui Minhai, vlasnik knjižare u Hong Kongu. Minhaijeva izdavačka kuća stoji iza nekoliko naslova o kineskim političkim liderima. Ovaj državljanin Švedske uhapšen je u februaru 2018. godine u vozu na putu za Beijing, a prije nekoliko dana osuđen je za ilegalnu obavještajnu aktivnost za druge zemlje.

#Svijet