Članak

Erdogan nije blefirao: Migranti u Turskoj krenuli prema EU granici

Na stotine izbjeglica i migranata stiglo je do turske granice sa EU nakon što je Turska u četvrtak najavila da više neće sprečavati kretanje migranata prema EU.

(Patria) – Na stotine izbjeglica i migranata stiglo je do turske granice sa EU nakon što je Turska u četvrtak najavila da više neće sprečavati kretanje migranata prema EU.

U Evrosu na sjeveroistoku Grčke policija je kazala reporterima da čuje migrante i izbjeglice kako s druge strane izvikuju 'otvorite granice'.

I Grčka i Bugarska su pojačale kontrolu na granici s Turskom. Bugarski premijer Boyko Borissov izdao je naredbu za mobilizaciju vojske, nacionalne garde i pojačanja granične policije kako bi se 'spriječio mogući ulazak migranata'.

EU je pozvala Tursku da 'ispoštuje obaveze' koje proističu iz dogovora iz 2016. godine da će suzbijati kretanja migranata prema EU.

Turska je primila više od 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, te je prije četiri godine pristala na sporazum s EU da ne propušta izbjeglice i migrante prema EU, prenosi Euronews.

 

#Svijet