Članak

Na zahtjev Turske: NATO vanredno zasjedao o pomoći Turskoj u Idlibu

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je na prekid vatre u Siriji i potvrdio podršku Turskoj na vanrednoj sjednici sazvanoj na zahtjev Turske.

(Patria) – Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg pozvao je na prekid vatre u Siriji i potvrdio podršku Turskoj na vanrednoj sjednici sazvanoj na zahtjev Turske.

Sastanak u petak ujutru u Briselu održan je u skladu sa Članom 4 osnivačke povelje NATO saveza po kome svaka članica ima pravo da zahtijeva konsultacije ako smatra da su ugroženi njeni teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost.

Stoltenberg je također obećao pojačanu zračnu odbranu protiv raketnih napada iz Sirije.

Pored zračnog nadzora iznad Sirije, NATO ne igra direktnu ulogu u ratom opustošenoj zemlji. Članice saveza su duboko podijeljene u pogledu uloge Turske u sukobu, dok su evropske članice dodatno zabrinute mogućim novim talasima izbjeglica.

Francuska je pokušala pokrenuti debatu o tome 'šta ako' Turska zatraži vojnu pomoć članica što joj omogućuje član 5 Vašingtonske povelje, dok su neke NATO članice stavile do znanja da nemaju interesa biti uvučene u sukob u Siriji. Turska je od oktobra na meti kritika i prijetnji sankcijama od strane zapada zbog ofanzive na sjeveru Sirije, što je dodatno produbilo podijeljenost NATO saveza u pogledu Turske.

Euronews piše da je ruski predsjednik Putin u telefonskom razgovoru sa turskim predsjednikom u petak ujutru obećao da će u budućnosti izbjegavati 'tragedije' poput pogibije 33 turska vojnika dan ranije usljed ruskog bombardovanja, kao i to da će Moskva 'uraditi sve za sigurnost turskih vojnika' u Siriji.

 

#Svijet