Članak

Dizdarević za N1: Pitanje BiH bit će riješeno dogovorom Amerike i Rusije

ada će biti postavljeni neki novi mali igrači koji će raditi za njihove interese

SARAJEVO, (Patria) - Nakon što su 33 vojnika poginula u zračnom napadu u Siriji, Ankara je za bombardiranje okrivila snage sirijske vlade koje podupire Rusija i najavila odmazdu. NATO jučer održao hitnu sjednicu, Turci najavili da neće zaustavljati izbjeglice na granicama.

O svemu je govorio za N1 Zlatko Dizdarević, bivši novinar i diplomata. Brojni mediji izvijestili su o "šokantnom napadu". Na pitanje da li njega ovo "šokira", kazao je:  "Ja sam šokiran njihovim šokovima koji su lažni jer sam od početka znao kuda to ide. Stalno mi pada na pamet posljednjih godina Gadafijeve riječi koji je rekao: Vi ste idioti, kada mene i ovakvih kao ja ne bude, svijet će preplaviti milioni izbjeglica, Mediteran će biti more krvi, a vi nećete znati šta ćete sami sa sobom".

Dizdarević je opisao kako on vidi kontekst dešavanja na ovom prostoru.

"Ja moram postaviti pitanje koje je kontekst za cijelu priču: Kojim pravom je Turska u Siriji? Je li Turska napala Siriju? Nije. Je li Sirija napala Tursku? Nije. Kojim pravom jedna vojska jedne države uđe u drugu državu i zaprijeti vojsci te države da ne smije nastaviti oslobađati svoje teritorije jer će ih oni u protivnom vojno poklopiti"; kaže i dodaje:

Kako kaže, "nije problem u tome što je srušen međunarodni poredak, nego što smo se mi na to navikli".


Ističe da Turska ima ambiciju podijeliti Siriju i jedan dio uzeti za sebe. 

“Prije godinu dana bio je sporazum SAD i Turske da se napravi zona i da se u tu zonu vrate sirijske izbjeglice, u kojoj će otvoriti tuske škole, džamije i slično, što će za 20 godina stvoriti tursku zonu u Siriji i to onda jednog dana vodi kao otcjepljenju”, poručuje Dizdarević. 

Dodaje da je suštinska priča iz sporazuma Rusije, Turske i Irana o stvaranju tampon zone, da je Turska preuzela da eliminište teroriste u tampon zoni…

“Međutim, Turska taj sporazum nije realizovala više od godinu dana. Rusija je činila sve da ne dođe do sukoba turske i Sirijske vojske. Problem je u tome što se na početku Turska s Erdoganom opredijelila za saradnju s teroristima, obezbjeđujući im pomoć, a sad su u obračunu s njima”, zaključuje Dizdarević. "Sve stvari koje se dešavaju na Bliskom istoku su radi dva razloga: 1. geostrategija energije; 2. geostrategija prostora", kazao je Dizdarević za N1.

Navodi da je i ključno pitanje ko će organizovati transport plina iz Katara prema Evropi, dok su Irak, Iran i Sirija istom trasom htjeli transportovati naftu iz Irana.

“Pitanje turskih i Erdoganovih ambicija protežu se i u Mediteran, gdje su prenađeni plin i nafta. Na to pravo imaju i Libija i Izrael. Otkud tri turska drona oborena u Libiji. Stvari nisu na fonu da Erdogan spašava izbjeglice, to je posve druga priča”, kaže Dizdarević. 

Komentarišući migrantsku krizu u BiH, Dizdarević ističe da mi ne možemo da se izborimo jer smo neorganizovani. 

“Granica migranata je između BiH i Hrvatske. Suština je da kada bi se novac koji se troši na migrante trošio na rješavanje sukoba u Siriji, bila bi riješena kriza. Te izbjeglice su izvor radne snage na Zapadu, ali se neko preračunao”, smatra Dizdarević. 

Govoreći o političkom stanju u BiH i Danu nezavisnosti, Dizdarević kaže da ćemo se mi u BiH usaglasiti kada “vratimo pamet, logiku, poštenje i znanje u vrh”. 

“Kada shvatimo da je dobitak raditi za zajedničke ciljeve, a ne ciljeve pojedinaca, grupa i stranaka. Danas živimo potpunu političku i obrazovnu degeneraciju. Nemamo ni unutrašnju ni vanjsku politiku”, poručuje bivši diplomata.

Govoreći o međunarodnoj zajednici, kaže da će “međunarodna zajednica reagovati kada budu ugroženi njihovi interesi”. 

“Stvari će se srediti onoga trenutka kada se Amerikanci i Rusi dogovore, a na tome se već radi. Radi se o tome šta će se zamijeniti za Ukrajinu, Srbiju i tako dalje. Tada će biti postavljeni neki novi mali igrači koji će raditi za njihove interese”, zaključio je Dizdarević.  

#BiH #BiH #SAD #Rusija #BliskiIstok #ZlatkoDizdarević